Έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο, ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές, πραγματοποιείται έξοδος στις αγορές με 5 ετές ομόλογο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο, την κοινοπρακτική έκδοση του ομολόγου αναλάβουν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley and Societe Generale SA.

Η έκδοση του νέου ομολόγου είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση προβλέπεται να συγκεντρώσει 2 με 2,5 δισ ευρώ και επιθυμία των εκδοτών είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί κοντά στο 3,5% με 3,6%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα 1,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο απ’ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Να θυμίσουμε πως πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου η Ελλάδα είχε προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου και η υποδοχή ήταν “θερμή”, καθώς τελικά το επιτόκιο είχε «κλειδώσει» στα 3,5% ενώ η αρχική «καθοδήγηση» έκανε λόγο για 3,75%.

Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο απ’ αυτό που εκτιμούσε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ο στόχος ήταν για 3δις. ευρώ κι έτσι το ποσό των 6,5 δις. τον υπερκάλυψε.

Να σημειώσουμε πως τώρα η νέα έκδοση 5ετους ομολόγου έχει το διεθνές περιβάλλον με το μέρος της και αυτό φαίνεται και από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών.

«Γενικά, η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, αλλά είναι πάντα καλό νέο, αν ένας εκδότης όπως η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στην αγορά», είχε δηλώσει πρόσφατα ο αναλυτής επιτοκίων της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς, αναφερόμενος στη τελευταία συμφωνία βοήθειας της Ελλάδας με την Ευρωζώνη που σημαίνει ότι η χώρα δεν βρίσκεται υπό πίεση να αντλήσει κεφάλαια στο άμεσο μέλλον.

«Όλοι είναι ακόμη ανήσυχοι για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά μία νέα συμφωνία τώρα θα έδειχνε ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά για τη μελλοντική εξέλιξη», είχε υποστηρίξει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας ανακοινώνει την αύξηση του κατώτατου μισθού