Για μερικούς ακόμα μήνες θα ισχύει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Η υπουργική απόφαση για έξι μήνες παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά υπογράφηκε σήμερα, Δευτέρα, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα παράταση ισχύος του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τις προσφυγικές ροές (Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος) μέχρι την 30.6.2019.

Η απόφαση έρχεται σε εκτέλεση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συνεπώς ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ γι’ αυτά τα νησιά του Αιγαίου θα παραμείνει στο 17% και ο μειωμένος στο 9% από 24% και 13% που ισχύει αντιστοίχως για όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Η πρώτη αντίδραση στην απόφαση

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας για την απόφαση της Κυβέρνησης για παράταση ισχύος του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Έστω την έσχατη στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση για 6 μήνες του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπενθυμίζουμε ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά βασική προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τα νησιά μας. Η αναγκαιότητα της συνολικής επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας παραμένει για εμάς επιδίωξη σταθερή και αμετάθετη

Να υπενθυμίσουμε ότι η Κομισιόν ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό και την διαχείριση των συνόρων. Συγκεκριμένα, χορηγούνται στην Ελλάδα 289 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν ενέκρινε πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 205 εκατ. ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία βρίσκονται κάτω από πίεση για την στήριξή τους καθώς και για την διαχείριση των συνόρων. Ειδικά, η έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν στην Ελλάδα αγγίζει τα 289 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι και η Ιταλία θα λάβει 5.3 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 3.1 εκατ. ευρώ και η Κροατία 6.8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Ανακοινώθηκε παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά

Photo: EUROKINISSI