Εξερράγη, όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη. Είχε προηγηθεί εκκένωση της γύρω περιοχής από χιλιάδες κατοίκους.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, εξερράγη το ηφαίστειο στη Χαβάη εκτοξεύοντας σκόνη και λάβα στα 9.000 μέτρα στην ατμόσφαιρα! Οι Αρχές προχωρούν εσπευσμένα σε περαιτέρω εκκένωση κατοικημένων περιοχών σε μεγάλη ακτίνα.

Η μεγάλη έκρηξη έγινε περί τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ενώ μικρότερες εκρήξεις στο Κιλαουέα είχαν ξεκινήσει πριν από δύο εβδομάδες.

Όπως είναι φυσικό, τα ποτάμια της λάβας έλιωσαν τα πάντα, ανάμεσά τους και πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις.

Από την ενεργοποίηση του ηφαιστείου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταστραφεί 37 σπίτια και άλλα κτίρια στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο hawaii247.com, η τοπική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση λέγοντας στους πολίτες ότι ο άνεμος θα μεταφέρει την τέφρα προς τα νοτιοανατολικά.

Βρείτε καταφύγιο επί τόπου αν βρίσκεστε πάνω στην πορεία της τέφρας. Οι συνθήκες οδήγησης μπορεί να είναι δύσκολες, αν οδηγείτε βγείτε από τον δρόμο και περιμένετε να βελτιωθεί η ορατότητα

Η συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου Κιλαουέα:

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που αποτελούν το νησί της Χαβάης. Το όνομα Κιλαουέα σημαίνει «αυτός που διασκορπίζεται» ή «που γρήγορα εξαπλώνεται» στη γλώσσα της Χαβάης και αναφέρεται στα συχνά ξεσπάσματα λάβας. Ο κώνος Πουόο συνεχώς εκρήγνυται στην ανατολική ζώνη ρήγματος από το 1983, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη έκρηξη ζώνης ρήγματος τα τελευταία 200 χρόνια. Τριάντα πέντε εκρήξεις έλαβαν χώρα από το 1952. Λάβα ηλικίας μικρότερης των 1000 ετών καλύπτει το 90% του Κιλαουέα.

Πηγή: Wikipedia

Δες εδώ το video που είχε δημοσιευτεί πριν από κάποια χρόνια κι έδειχνε τον Alex Rivest να βιντεοσκοπεί τις προσπάθειές του να πατήσει πάνω σε λάβα που έτρεχε από το ηφαίστειο Κιλαουέα.

Διαβάστε ακόμα:

«Ξυπνάει» ηφαίστειο στη Χαβάη | Απομακρύνονται χιλιάδες κάτοικοι

Photo: Reuters