Εξασφαλισμένη η πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με κυβερνητικούς εκπροσώπους τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Το διεθνές πρακτορείο υποστηρίζει πως η πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει όταν η συμφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, το Reuters επικαλούμενο και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αναφέρεται στην αβεβαιότητα για την ελληνική κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση του κ. Καμμένου, αλλά αναφέρει πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Αλλά σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους για μία κυβερνητική κατάρρευση, εάν η Συμφωνία για τη ‘Μακεδονία’ φθάσει για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η υποστήριξη από τους ανεξάρτητους και κεντροαριστερούς βουλευτές έχει ήδη διασφαλισθεί

Όπως αναφέρει το Reutera, «τα σχόλια Καμένου πυροδότησαν εντονότατη διαμάχη ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ»,  αναφερόμενο στα όσα εκτυλίχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απειλώντας να αποσυρθεί από την Κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, «ενισχύει την αβεβαιότητα σε μια χώρα που μόλις βγήκε από πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο στην ανταπόκρισή του, προσθέτοντας πως«η συμφωνία των Πρεσπών που πέτυχε ο Τσίπρας «διέλυσε το μήνα του μέλιτος του (κυβερνητικού) συνασπισμού» μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο, στρέφοντας ξανά την προσοχή της κοινής γνώμης στις αντιφάσεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το δημοσίευμα αναπαράγει και τη δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ότι «είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα όταν ένας κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί στο σημείο να αναγκάζεται να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος».

Ζάεφ: Ζήτησε την υπερψήφιση της πρότασης για αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Ζόραν Ζάεφ από τη μεριά του ζήτησε την υπερψήφιση της πρότασης για αναθεώρηση του Συντάγματος και ζητώντας από τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των «ιστορικών περιστάσεων για τη χώρα».

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να βάλουν το εθνικό συμφέρον σε προτεραιότητα.

Ο κ. Ζάεφ επισήμανε για ακόμη μια φορά πως η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και υποστήριξε πως δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η κοινωνία της χώρας είναι βαθιά διχασμένη, μετά την ταραχώδη πολιτική περίοδο των περασμένων ετών και ιδίως μετά τα βίαια επεισόδια στη Βουλή που σημειώθηκαν στις 27 Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν τον ίδιο τον Ζάεφ και βουλευτές του κόμματός του. Για ανάμειξη στα επεισόδια εκείνα κατηγορούνται και πέντε βουλευτές του VMRO-DPMNE. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ιλία Ντίμοφσκι, ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης θα πρέπει να υπάρχει η πλειοψηφία των 2/3 (80 από τους 120 βουλευτές). Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία στην ψηφοφορία, η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος θα περάσει στα επόμενα στάδια, που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ξεκινάει η μάχη του Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών

Photo: INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ