40 ημέρες έχει μπροστά της η ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς αναφορικά με το τι θα γίνει με το θέμα των συντάξεων.

Στόχος είναι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup του 2018 (στις 3 Δεκεμβρίου) να έχει αποφασιστεί το τι θα γίνει με τον νόμο που προβλέπει περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019. Το σημερινό EuroWorking Group συνεδριάζει με το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις να βρίσκεται σε «πρώτη γραμμή».

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα λάβει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την στάση των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία του ελληνικού αιτήματος για το θέμα των συντάξεων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, πάντως, πως η στάση των Ευρωπαίων δεν έχει αλλάξει και το ελληνικό αίτημα συνεχίζει να εξετάζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς καμία πλευρά να έχει απορρίψει το ενδεχόμενο τελικά να μην εφαρμοστεί τη 1η Ιανουαρίου 2019 ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων.

«Το παιχνίδι θα παιχτεί στην παρουσίαση από ελληνικής πλευράς των δημοσιονομικών στοιχείων τα οποία θα αποδεικνύουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μετρό», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Γι’ αυτό και η ελληνική Κυβέρνηση ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία με τους Θεσμούς για να μπορέσουν οι δανειστές να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Θεσμοί εξετάζουν όλα τα σενάρια κι έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς για να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας εάν εφαρμοστεί το μείγμα πολιτικής που πρότεινε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, εξετάζονται και τα σενάρια για την περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, αλλά αποδειχθεί στο μέλλον πως υπάρχει απόκλιση απ’ τους δημοσιονομικούς στόχους.

Διαβάστε ακόμα:

Τελικά, μπορεί και να κοπούν οι συντάξεις…