Τέθηκε σε λειτουργία χθες Δευτέρα, η online εφαρμογή για την υποβολή αίτησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Πώς ακριβώς θα υποβάλλετε την αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά.

Οι αιτήσεις που αφορούν μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις, γίνονται πλέον πιο απλές με ένα κλικ. Πώς ακριβώς θα υποβάλλετε την αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά;

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Έτσι θα υποβάλλετε αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Θα βρείτε την εφαρμογή στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ στις «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους». Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Μόλις επιλέξετε αυτό το πεδίο θα μεταφερθείτε στην εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να βάλετε τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιείτε για τη φορολογική τους δήλωση,  καθώς και τον ΑΜΚΑ σας.

Στη συνέχεια, ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).

Στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει προσυμπληρωμένο κείμενο (σημείο Α) που λέει «Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

Στο αμέσως επόμενο πεδίο θα πρέπει να επιλέξετε την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΦΚΑ από την οποία συνταξιοδοτείστε. Όσοι έχουν σύνταξη ΙΚΑ θα επιλέξουν το υποκατάστημα Μισθωτών της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και από το οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη (π.χ.. Β’ Υποκατάστημα Μισθωτών Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο, ή Ε’ τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Ανατολικής Αττικής κ.λπ.).

Το ίδιο θα πράξουν όσοι είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των τραπεζών και του ΝΑΤ.

Όσοι είναι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, του Ταμείου Νομικών και του ΟΓΑ θα επιλέξουν στην ενότητα των «Μη Μισθωτών» το υποκατάστημα της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και παίρνουν τη σύνταξη.

Όσοι παίρνουν και επικουρική, συμπληρώνουν το πεδίο (Α2) που αφορά την αίτηση για το ΕΤΕΑΕΠ, επιλέγοντας το Ταμείο από το οποίο παίρνουν σύνταξη.

Στο τέλος της αίτησης, στο πεδίο Β, μπορείτε να προσθέσετε το δικό σας κείμενο, για ανάλυση των περικοπών από το 2013 ως το 2018, αναδρομική επιστροφή των μειώσεων από το 2013 και μετά, ή από την ημερομηνία που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικές τις μειώσεις (10/6/2015) και ότι διατηρείτε κάθε επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ: Αίτηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων online μ’ ένα κλικ

Credits: Pixabay