Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι θα εγκρίνει τη θανατική ποινή στη χώρα σε περίπτωση που η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψηφίσει υπέρ της επιβολής της.

Η επαναφορά της θανατικής ποινής από τον Ερντογάν, τον Τούρκο πρόεδρο, δεν είναι μακριά στο να γίνει πραγματικότητα. Ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε κάποιες δηλώσεις για το θέμα της θανατικής ποινής, κατά τη διάρκεια μιας κηδείας. Η κηδεία ήταν μιας γυναίκας και του γιου της, ηλικίας 11 μηνών, στη Σαρκίσλα, επαρχία της Σεβαστείας, στην κεντρική Τουρκία. Η μητέρα και το παιδί έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης. Τις επιθέσεις αυτές οι τουρκικές αρχές τις αποδίδουν σε Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι:

Αδελφοί μου, γνωρίζετε πόσο ευαίσθητος είμαι στο θέμα της επιβολής της θανατικής ποινής. Μόλις αυτό υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση εγώ να μην την εγκρίνω, θα την εγκρίνω. Αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν ίσο τίμημα για αυτό το μακελειό

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Θεού Θέλοντος, δεν απέχουμε πολύ από το να προχωρήσουμε στα απαραίτητα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε εκφράσει και αυτός τις απόψεις του λίγο νωρίτερα, μέσω Twitter: «Θα κάνουμε τους δολοφόνους του βρέφους να λογοδοτήσουν, θα τους κάνουμε αβάστακτη τη ζωή, θα τους θάψουμε στις σπηλιές τους».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το hashtag #BebekKatiliPkk – «δολοφόνοι μωρών PKK», στοχεύοντας το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Πυροδοτήθηκε ενώ περνούσε αυτοκίνητο με πολίτες, στην επαρχία Χάκαρι αργά χθες, Τρίτη 31 Ιουλίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Τα θύματα ήταν η σύζυγος και ο γιος ενός Τούρκου στρατιώτη.

Διαβάστε επίσης:

DW: Πού οδηγεί ο Ερντογάν την Τουρκία και γιατί τον στηρίζουν οι Τούρκοι;