Εστίες ρύπανσης σε Άγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα

LIKE US ON FACEBOOK

Μεγάλες εκτάσεις έχει πάρει η ρύπανση στο Σαρωνικό μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου, με αποτέλεσμα εστίες ρύπανσης να έχουν εντοπιστεί σε Άγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα. Κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας μετά τη βύθιση παρασύρθηκαν από τον αέρα.

Η ρύπανση έχει φθάσει επιπλέον στις εξής περιοχές του Πειραιά: Φρεαττύδα, Πειραϊκή, στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σε παραλίες σε ‘Αγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες.

Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει το κολύμπι στις περιοχές, βάζοντας ειδικές κορδέλες. Απ’ το πρωί η δυσοσμία είναι έντονη και οι κάτοικοι των περιοχών έχουν δηλώσει τη δυσαρέσκειά τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν απ’ το πρωί στις περιοχές.

Η ανακοίνωση της πλειοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενόπλοιου τονίζει ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, ώστε να διασφαλιστεί και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

Το υπουργείο Ναυτιλίας απ’ την πλευρά του ενημέρωσε πως έχουν ολοκληρωθεί πλέον οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, έγραψε στο Facebook:

«Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα, έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο. Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. Παρακαλούμε θερμά, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες ωστόσο για την καταστροφή, είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα».

Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέφρσε τους φόβους του για την επέκταση της ρύπανσης. «Προέχει να καθαρίσουν οι ακτές μας, αλλά θα αναζητήσουμε ευθύνες».

Υπάρχουν φράγματα, τα οποία απ ότι διαπιστώνουμε -στην πραγματική ζωή όχι στη θεωρία- δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, γιατί αν είχαν κρατήσει τα φράγματα στη Σαλαμίνα, τότε δεν θα είχε φθάσει στον Πειραιά. ‘Αρα, νομίζω ότι τα φράγματα εμποδίζουν μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν εξασφαλίζουν ότι δεν θα έχουμε κάτι χειρότερο στις επόμενες ώρες ή μέρες

Ο ίδιος μίλησε επίσης για καθυστερημένη ενημέρωση στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Περιφέρεια και στον δήμο. «Δεν μπορώ να πω αν είναι από το Λιμενικό, από τις εταιρείες ή οποιονδήποτε, αλλά για να επεκταθεί και να ξεφύγει η κατάσταση πρέπει να έχουν γίνει λάθη. Δεν ήταν ο καιρός δύσκολος, δεν είχαμε πάρα πολύ αέρα. Πρέπει να δούμε το θέμα του πλοίου, την άδειά του, τους νηογνώμονες, πώς φόρτωσε, αν είναι ασφαλισμένο κ.λ.π. Δεν μπορεί μόλις καθαρίσουν να το ξεχάσουμε. Πρέπει να το εξετάσουμε και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του κάποια στιγμή».

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved