Η Ελλάδα ολοκληρώνει κι επίσημα το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Οι δηλώσεις των Σεντένο και Ρέγκλινγκ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ESM τονίζει ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε μιας «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύης» από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, αλλά και στις «εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες δανειοδότησης, με μεγάλες περιόδους ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια, εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ, ή 6,7% του ΑΕΠ ετησίως σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση χρέους».

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συνοδεύσει και η εκταμίευσης συνολικά 61,9 δισ. ευρώ από τον ΕSM σε διάστημα τριών ετών για τη στήριξη της μακροοικονομικής προσαρμογής και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα.

Από τη συγκεκριμένη εκταμίευση, τα 36,3 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα 11,4% για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 24 δισ., τα 7 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τα 5,4 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και 1,8 δισ. για άλλους σκοπούς. 24,1 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που ήταν απ΄το πλαίσιο προγράμματος δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνεται ότι το 2017 ο ESM έλαβε βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 25 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά έξι μονάδες.

Παράλληλα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πρόκειται να μειώσουν κι άλλο το χρέος προς ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 30 μονάδες μέχρι το 2060 και κατά 8 μονάδες τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕSM αναφέρεται ακόμη και στην επόμενη μέρα μετά το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης (Early Warning System).

Ο ESM πρόκειται να λαμβάνει τακτικές αναφορές απ’ την Ελλάδα, αλλά και να συμμετάσχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Δηλώσεις Σεντένο και Ρέγκλινγκ για την ολοκλήρωση του προγράμματος

«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο.

Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος έγινε εφικτή «χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους», ενώ ανέφερε ακόμη ότι:

Ο τελικός στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας μεγεθύνεται ξανά, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα και η ανεργία μειώνεται σταθερά

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απ’ την πλευρά του αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγαίνει από ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή του ESM».

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι «καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επνδυτές».

«Αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα χτίσει στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM.

Σχετικά με την ολοκλήρωση της επικείμενης ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «σύντομα» ο ESM «θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις δανειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αυτό το φθινόπωρο».

Διαβάστε ακόμη:

Ρέγκλινγκ: «Οι χειρισμοί της Ελλάδας το 2015 κόστισαν έως και 200 δισ. ευρώ»