Τσίπρας: Να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ασφάλειας και συνεργασίας στο Αιγαίο

LIKE US ON FACEBOOK

Λίγο μετά τις 15.00 προσγειώθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, το αεροπλάνο της ελληνικής κυβέρνησης στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από την σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας.

Από τις 16:45 ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, και με μια καθυστέρηση ξεκίνησε η προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα – Ερντογάν.

Όπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν συζητήθηκαν οι σχέσεις των δυο χωρών και διεθνή θέματα.

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση. Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε κάθε πεδίο. Οι εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο σημείο από το στόχο μας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας ότι «Συζητήσαμε την ακτοπολοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.».

Μιλώντας για το προσφυγικός ο Ερντογάν τόνισε ότι: «Περιθάλπτουμε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε περισσότερο. Έχουμε πολλούς θανάτους στο Αιγαίο και η Ακτοφυλακή μας προσπαθεί να τους εμποδίσει» και συνέχισε κάνοντας επίθεση στην Ε.Ε.

Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις που έχει δώσει. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τις έχει τηρήσει

Αναφερόμενος στους 8 στρατιωτικούς ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:

“Ελλάδα και Τουρκία ως σύμμαχοι θα πρέπει να είναι από κοινού ενάντια στην τρομοκρατία.” Και συνέχισε κάνοντας λόγο για ανάγκη ενός οδικού χάρτη κατά της τρομοκρατίας, απέναντι στο PKK και το FETO. «Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες απ’ αυτά τα κινήματα να είναι φυγάδες στην Ελλάδα», είπε.

‘Έχουμε προσμονή να σεβαστεί και η Ελλάδα αυτούς οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, είπε ακόμη.

«Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να έχουμε ανοιχτό διάλογο και ειδικά και για το θέμα των μειονοτήτων», τόνισε.

Όσα είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Έπειτα τον λόγο έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα όπου ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για όλη την περιοχή”.

«Καταφέραμε για πρώτη φορά να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος σημασίας θέματος. Μπορέσαμε να οικοδομήσουμε μια ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπροστά και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να προωθήσουμε το διάλογο μεταξύ στρατιωτικών για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το κυπριακό που έφτασαν κοντά σε λύση ανοίγοντας κρίσιμα θέματα όπως εκείνο της ασφάλειας».

«Ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα και εξελίξεις που φρέναραν αυτή την προσπάθεια» και συνέχισε συμπληρώνοντας ότι «Αργότερα είναι γεγονός ότι υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα και εμπόδια σε αυτή την πορεία. Υπήρξε αντιπαραθετική ρητορική, στο Αιγαίο είδαμε τον αριθμό των παραβιάσεων να φτάνει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφή πραξικοπημάτων” και συνέχισε λέγοντας ότι είναι “«Αγκάθι η υπόθεση των 8 στρατιωτικών και ακόμη ένα αγκάθι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»”

«Ούτε εσείς ούτε εγώ δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας. Οι λαοί μας έρχονται όλο και πιο κοντά και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το ακολουθήσουμε”.

“Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Συμφωνήσαμε σήμερα να προχωρήσουμε με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης

Όσο αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: “Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε το καλοκαίρι να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης”.

“Ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό την κατάργηση των απειλών πολέμου και την αλληλοκατανόηση”, συνέχισε λέγοντας.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την πρόσκληση να επισκεφτεί την Άγκυρα και αύριο την Κωνσταντινούπολη και την Χάλκη. Έκλεισε λέγοντας ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αναφερόμενος στην έξοδο από τα μνημόνια και την Συμφωνία των Πρεσπών.

“Ασφάλεια, ειρήνη και συνεργασία στο Αιγαίο προς όφελος και των 2 των χωρών. Αυτό προϋποθέτει να χτίζεις προσωπικά. Αυτή την στιγμή εμείς βάζουμε τα θεμέλεια. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να κάνουμε ιστορικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Οι ερωτήσεις των δημοσιόγραφων

Έπειτα οι δύο άνδρες απάντησαν σε δύο ερωτήσεις, μια από την ελληνική πλευρά και μια από την τουρκική πλευρά.

Στην ερώτηση γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε αυτή την εποχή για να κάνει αυτή την επίσκεψη. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν γέλασαν. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “εάν δεν υήρχαν ζητήματα να λύσουμε δεν θα υπήρχαν και αυτές οι επισκεψείς.”«Δύο γειτονικές χώρες οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες, ανοιχτά κανάλια ιδίως όταν έχουν ζητήματα να επιλύσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Χωρίς διαρκή επικοινωνία δεν θα μπορούσαμε να επιλύσουμε κρίσιμα ζητήματα». Όσο αφορά την κριτική την σχολίασε ως “επικίνδυνη διότι οδηγεί σε ένα τέλμα και μια αδράνεια.”.

Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι: “Το πολιτικό καθήκον δεν είναι να κερδίζουμε εχθρούς αλλά φίλους”

Η τούρκικη πλευρά ρώτησε για τους 8 στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ανέφερε ότι: “Έχει εξαντληθεί στις απαντήσεις μας. Κατηγορηματική απάντηση σε όλους προσπάθησαν να ανατρέψουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. Η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν ευνοεί τους πραξικοπηματίες” και συνέχισε τονίζοντας ότι “Στην Ελλάδα είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε”.

Για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην θεολογική σχολή της Χάλκης ρώτησε η δημοσιογράφος από την τουρκική πλευρά ζητώντας την άποψή του κ. Ερντογάν για αυτό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε: “Όπως ξέρετε η θεολογική σχολή δεν λειτουργεί από το 1971 και ο λόγος για αυτό δεν είναι θέμα κυβερνήσεων. Επειδή το πατριαρχείο είδε ότι δεν είναι λειτουργική”.

Ο κ. Ερντογάν έθιξε και άλλο ένα θέμα δίνοντας την απάντησή του για την θεολογική σχολή: «Κάθε φορά που έρχεται το θέμα της Σχολής της Χάλκης εγώ θέτω το θέμα των Μουφτήδων της Δυτικής Θράκης.»

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, η Τουρκία προέβη σε αυτή την πράξη:

Η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Διαβάστε επίσης:

Το πρόγραμμα του Τσίπρα στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Ερντογάν

 
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved