«Δε θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες», ήταν το μήνυμα που περιελάμβανε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση δύο ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν το βράδυ της Κυριακής, στην ομιλία που παραχώρησε μπροστά από εκατομμύρια πολίτες στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου, που είχε καταληφθεί την 15η Ιουλίου του 2016 από πραξικοπηματίες, ανέφερε ότι:

Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του FETO. Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες μετά τη 15η Ιουλίου. Ξέρουμε ποιος συνεργάστηκε με ποιον!

Ο ίδιος στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Ευχαριστώ όσους έγιναν μάρτυρες. Ας δεχτεί τις θυσίες τους ο Θεός. Αυτή η νίκη ήταν κατά των τανκς, των αεροπλάνων, χάρη στο κουράγιο των βετεράνων και των μαρτύρων. Ακουγόταν ο θόρυβος των όπλων, αλλά οι πολίτες ήταν θαρραλέοι κι αντιστάθηκαν. Αυτό το έθνος χρησιμοποίησε το σώμα του κόντρα στα τανκς, τα αεροπλάνα, αλλά δεν τα παράτησε», ενώ πρόσθεσε ακόμη πως:

Είναι τιμή μου να είμαι μέλος αυτού του έθνους, είμαι περήφανος που το υπηρετώ. Δεν είμαστε εδώ για να διοικούμε, αλλά για να υπηρετούμε τον λαό. Όπως ο πόλεμος της ανεξαρτησίας, έτσι και το πραξικόπημα άνοιξε νέα σελίδα στην ιστορία μας

Στη  συνέχεια, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι με τη συνταγματική «ιστορική» αλλαγή στη χώρα, η τουρκική δημοκρατία γύρισε σελίδα και ότι «αποδείξαμε τη δημοκρατία μας σε όλο τον κόσμο».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της FETO τόσο στην Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι νίκες δεν σου παραδίδονται σε ασημένιο δίσκο. Η επιτυχία δεν επιτυγχάνεται ποτέ χωρίς να πληρώσεις ένα τίμημα. Πίσω από κάθε νίκη κρύβεται θυσία, αυτοθυσία και κουράγιο. Το κουράγιο και η αυτοθυσία του τουρκικού λαού έδειξαν ότι το πνεύμα της Καλλίπολης είναι ακόμα ζωντανό σ’ αυτή τη γη».

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ακόμη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «το αίμα των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου όχι μόνο προστατεύει τη χώρα μας, αλλά και παγίωσε την αδελφοσύνη σε ολόκληρο το έθνος μας», ενώ συμπλήρωσε πως:

Το κεφάλαιο των πραξικοπημάτων έκλεισε, κι αυτό δεν θα ξανανοίξει. Η 15η Ιουλίου δεν θα ξεχαστεί ποτέ, ποτέ δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί, καταγράφεται στην ιστορία. Η 15η Ιουλίου είναι η ανασύσταση και η επανάκαμψη του τουρκικού έθνους. Η 15η Ιουλίου σημαίνει ότι ο τουρκικός λαός στέκεται ξανά στα πόδια του ενάντια στις επιθέσεις

Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι: «Όσοι θέλουν να διαταράξουν την ειρήνη του λαού μας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εμάς, τον στρατό μας, την αστυνομία και τους αστυνομικούς μας».

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί»

Photo: Berk Özkan – Anadolu Agency