Εργοδότες παίρνουν πίσω το δώρο Χριστουγέννων που έδωσαν πριν από μερικές ημέρες στους εργαζομένους. Τα περιστατικά είναι πολλά κι ακόμη προκαλούν έκπληξη.

Εργοδότες παίρνουν πίσω το δώρο Χριστουγέννων απ’ τους εργαζόμενους, με το τελευταίο περιστατικό να πηγαίνει ένα βήμα…. παραπέρα. Πιο συγκεκριμένα, επιχείρηση εστίασης στην Μυτιλήνη κατέβαλε τυπικά το δώρο στον τραπεζικό λογαριασμό εργαζομένου και στη συνέχεια τον ζήτησε πίσω.

Καθώς ο εργαζόμενος αρνήθηκε να το επιστρέψει, η επιχείρηση σε “αντίποινα” , κατάθεσε τον μισθό του στον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας της προηγούμενης εργασίας του που δεν ήταν ακατάσχετος. Λόγω χρεών, τα χρήματα δεν έφθασαν στον εργαζόμενο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψεις τις βασικές του ανάγκες.

Πρόκειται για απίστευτη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και δυστυχώς οι περιπτώσεις αυτές ολοένα και πληθαίνουν. Και υπό τον φόβο της απόλυσης, οι εργαζόμενοι απλώς δεν έχουν “φωνή”.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος απ’ τη Μυτιλήνη έστειλε την παρακάτω καταγγελία σε τοπικό μέσο:

«Βρίσκομαι στην Μυτιλήνη δουλεύω σε μια εταιρία εστίασης εν ονόματι Q.T. Έβαλαν δώρο Χριστουγέννων στον λογαριασμό μου και απαίτησαν να το γυρίσω πίσω αλλιώς θα με διώξουν.

Έπειτα ο υπεύθυνος του καταστήματος εν ονόματι Γ. Χ, με απειλούσε ότι θα κάνει τα πάντα να μην ξαναβρώ δουλειά και θα πει το οτιδήποτε χειρότερο για εμέναώστε να μην βγάζω ούτε τα προς το ζην. Σας το λέω όπως ακριβώς μου το είπε.

Έχω έναν λογαριασμό μισθοδοσίας στην Alpha Bank τον οποίο μας έβαλε η ίδια η εταιρία να κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην ίδια τράπεζα προς διευκόλυνση πληρωμών. Εγώ είχα λογαριασμό μισθοδοσίας στην τράπεζα Πειραιώς από την προηγούμενη δουλειά μου. Όπως λοιπόν σχεδόν όλος ο κόσμος και εγώ χρωστάω στην εφορία και είχα έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Και η εν λόγω εταιρεία για λόγους εκδικήσεως απέναντι μου διότι κράτησα το δώρο, μου έβαλε τα χρήματα του μισθού μου στον λογαριασμό μου τον παλιό ο οποίος δεν ήταν ακατάσχετος. Με συνέπεια να μην έχω ούτε καν να πληρώσω τα βασικά μου έξοδα, ενοίκιο, ρεύμα και να μην μπορώ να παρέχω στην οικογένεια μου κυριολεκτικά τα βασικά. Λόγω αυτού του συμβάντος.

Όλοι οι υπάλληλοι επέστρεψαν τον δώρο πλην 3 που τους ανάγκασε να παραιτηθούν. Σας παρακαλώ κάντε μια αναφορά για την Μυτιλήνη αύριο πρωί για αυτό το θέμα. Χάσαμε δουλειά και χρήματα είμαστε στο έλεος των εργοδοτών».

Και είδαμε περιπτώσεις που εργοδότης και εργαζόμενος πήγαν μαζί στο ΑΤΜ προκειμένου να γίνει η επιστροφή του δώρου, όπως και το απίστευτο περιστατικό με τον εργοδότη που πήγε σπίτι εργαζόμενης, ζητώντας το δώρο πίσω.

Δυστυχώς, πολλές φορές αυτά τα περιστατικά δεν παίρνουν πάντα τον δρόμο της δικαιοσύνης και οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο ότι θα τους απολύσουν και θα μείνουν άνεργοι υπακούν.

Διαβάστε επίσης:

Τι γίνεται αν δεν πάρεις όλες τις μέρες άδειας που δικαιούσαι;