Έρευνα στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ ξεκινά το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros», ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί και τεμάχια 1, 8 και 12 μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Yeni Safak», το «Barbaros» αναμένεται τον Φεβρουάριο να κάνει κοινή άσκηση με το ΝΑΤΟ σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα οποία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL.

Παράλληλα, μια ακόμη άσκηση θα πραγματοποιήσει από κοινού με τη Γαλλία στο τεμάχιο 8, ενώ σύμφωνα με το philenews στις 27 Φεβρουαρίου η Τουρκία θα κάνει και τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση σε τεμάχια της ΑΟΖ.

Η εφημερίδα «Yeni Safak» αναφέρει ακόμη ότι το «Barbaros» κατέβηκε νότια στην Κύπρο προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες φυσικού αερίου, σημειώνοντας ακόμη ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και το τεμάχιο 9 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το «Barbaros» θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τέλη Μαΐου και θα κάνει έρευνες στο πλαίσιο της «αδειοδότησης» που έλαβε από το ψευδοκράτος.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές της εφημερίδας τονίζουν ότι μετά την έρευνα στο τεμάχιο 9, το «Barbaros» θα συνεχίσει τις έρευνες και σε μέρος του τεμαχίου 1 αλλά και στα τεμάχια 8 και 12, ενώ αυτό θα το συνοδεύουν δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο κορβέτες.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα αναφέρει ότι: «Λόγω της στάσης της “Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου” να αγνοεί τη βόρεια Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε διαδοχικά NAVTEX κηρύσσοντας ως περιοχή εκπαιδευτικής άσκης μια ευρεία περιοχή στην Μεσόγειο», ενώ προσθέτει ακόμη ότι στην περιοχή που περιλαμβάνονται και τα τεμάχια 4,5,6,7 και 1 έχει ανακοινωθεί NAVTEX, που το χαρακτηρίζει ως Περιοχή Ναυτικής Εκπαιδευτικής Άσκησης ΝΑΤΟ-Τουρκίας.

Εντός Φεβρουαρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αναμένεται να πραγματοποιήσει κοινή ναυτική άσκηση με το ναυτικό των χωρών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο μέσα στη δομή της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ.

Οι φρεγάτες Μπαρμπαρός και Μπάφρα που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά αναμένεται να κάνουν κοινή άσκηση με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η άσκηση θα διεξαχθεί στα οικόπεδα που η Κυπριακή Δημοκρατία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL.

Τέλος, αυτό τον μήνα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι το τουρκικό ναυτικό μαζί με τη Γαλλία θα κάνει έρευνες ανατολικά της Κύπρου και θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική άσκηση με πυρά στο τεμάχιο 8 που βρίσκεται νοτίως της Κύπρου.

Η Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου θα κάνει επίσης και τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση στα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την «Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα – 2019» μαζί με το πολεμικό ναυτικό και τη στήριξη των μονάδων ξηράς στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Τσαβούσογλου απειλεί -ξανά- με ατύχημα στο Αιγαίο