Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα έγινε συζήτηση ανάμεσα στις διοικήσεις των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το θέμα.

Έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls μέσα στον Μάιο και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως θα αφορά τη µεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από τις επιχειρήσεις, όπως και τη διεύρυνση του ορίου για µεταφορά ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες.

H νέα χαλάρωση θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη άρση των capital controls, η οποία θα σηµατοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα.

Θυμίζουμε πως από τον Οκτώβριο του 2018 έχουν καταργηθεί οι περιορισµοί για αναλήψεις µετρητών στο εσωτερικό της χώρας. Περιορισµός στα 4.000 ευρώ το δίµηνο ισχύει για τις µεταφορές ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες.

Τώρα, το συγκεκριμένο όριο αναµένεται να διευρυνθεί στα 5.000 µε 6.000 ευρώ το δίµηνο. Η νέα χαλάρωση θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, προκειµένου να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δραστηριότητά τους.

Πάντως, σύμφωνα όσα ισχύουν σήµερα, επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα, ενώ ο επιχειρηµατίας δηλώνει πως δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα.

Όμως, όταν μιλάμε για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τώρα, με τη νέα χαλάρωση οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμα:

Το ραντεβού που θα “κλειδώσει” τις 120 δόσεις και τις προεκλογικές παροχές