Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον τουρκικό Τύπο η απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ο ένας απ’ τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που τελούν υπό καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα αφέθηκε ελεύθερος, υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Επίθεση εξαπέλυσε ο τουρκικός Τύπος για την απόφαση για τον Τούρκο στρατιωτικό. Τα τουρκικά Μέσα κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση» και για «απόφαση – ρεζιλίκι στην Ελλάδα». Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς πως τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ, πλέον, ελέγχονται από συμφέροντα προσκείμενα στον Ερντογάν.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη, πως ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν βρει καταφύγιο στη χώρα μας την επόμενη μέρα απ’ την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Το γεγονός αυτό συνοδεύεται, όμως, και από αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Η Hurriyet αναφέρεται σε σκανδαλώδη απόφαση, ενώ η Daily Sabah προβλέπει πως αν και το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει εκδώσει απόφαση για τους υπόλοιπους “πραξικοπηματίες”, το πιθανότερο είναι οτι η απόφαση θα να είναι η ίδια.

«Η Ελλάδα απελευθερώνει πραξικοπηματία της FETÖ», είναι ο τίτλος της Yeni Şafak για την απελευθέρωση του Οζκαϊνακτσί.

Το κλίμα δυναμιτίζει η εφημερίδα Milliyet καθώς με τίτλο της προειδοποιεί την Ελλάδα πως «θα υπάρξουν κυρώσεις».

Η απόφαση ορίζει ότι: «Η Διοίκηση μέχρι να εκδοθεί η αίτηση ακύρωσης να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο ΑΤ διαμονής του».

Το Ανώτατο Δικαστήριο καταλήγει στο ότι: «Νοείται ότι η διοίκηση οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν θα ισοδυναμούν με κατ’ ουσία κράτηση αυτού».

Η εν λόγω απόφαση είναι σε ισχύ μέχρι την έκδοση οριστική απόφασης επί της κύριας προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας που θα συζητηθεί στις 4 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ένας απ’ τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Photo: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS