Αναθεωρεί προς τα πάνω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πλέον, οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη είναι αναθεωρημένες κατά +0,6%.

Το ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ελλάδας προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4% για το 2019 ενώ τον Απρίλιο του 2018 το Ταμείο εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα ανερχόταν στο 1,8%.

Oι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα περιλαμβάνονται στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook), η οποία παρουσιάστηκε απ’ τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% το τρέχον έτος και κατά 2,4% για το 2019. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Ταμείο εκτιμά ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 1,9% που είχε υπολογίσει στις εαρινές του προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την οποία πλέον υποβιβάζει από το 3,9% στο 3,7% για την περίοδο 2018-2019.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το ΔΝΤ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, ενώ για το 2019 διαβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στο 0,4% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται σταδιακή μείωση της ανεργίας. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το τρέχον έτος το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί κατά 1,6% από το 2017 (21,5%) και θα κυμανθεί στο 19,9%, ενώ το 2019 εκτιμά ότι το ποσοστό θα μειωθεί περισσότερο στο 18,1%.

Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα κυμανθεί στο 0,7% για το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει αύξηση στο 1,2%.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα ειδικό κομμάτι με τις ενότητες που εξετάζουν την πτώση του ΑΕΠ σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αλλά και τις δημογραφικές πιέσεις στην οικονομία από τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.

«Η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε μεγάλες μειώσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ορισμένων χώρων. Η ανάκαμψη, ωστόσο, που ακολούθησε στάθηκε σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκής για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου δείκτη. Η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων τα χρόνια της κρίσης ανήλθε συνολικά στο 26%», σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Για το θέμα της υπογεννητικότητας, τονίζεται πως σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέστησαν διπλή ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ο δείκτης γεννητικότητας μειώθηκε από το 1,5% το 2008 στο 1,3% το 2016. Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται σημαντικός επειδή το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας θα επηρεάσουν μελλοντικά την εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι μπορεί να εξασθενήσουν την αναπτυξιακή πορεία μιας οικονομίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού | Στόχος η μη περικοπή των συντάξεων