Επιστροφή αναδρομικών: Τι θα γίνει με όσους δεν έκαναν αίτηση στον ΕΦΚΑ

LIKE US ON FACEBOOK

Σύγχυση επικρατεί γύρω απ’ το θέμα των αναδρομικών στους συνταξιούχους, οι οποίοι είναι μπερδεμένοι καθώς δεν γνωρίζουν εάν η αίτηση στον ΕΦΚΑ αρκεί ή εάν πρέπει όλοι ν’ απευθυνθούν σε δικηγόρο για να κάνουν αγωγή.

Τι θα γίνει με όσους δεν έκαναν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά; Αλλά και τι γίνεται μ’ όσους προχώρησαν σε προσφυγές μέσω δικηγόρων αλλά δεν έκαναν αίτηση στον ΕΦΚΑ;

Προς το παρόν έχουν καταθέσει αίτηση για τα αναδρομικά πάνω από 350.000 συνταξιούχοι. Όμως, υπάρχουν φυσικά πάρα πολλοί που δεν έκαναν αίτηση και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει σ’ αυτή την περίπτωση.

Πάντως, τουλάχιστον με βάση όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, το ζήτημα των αναδρομικών δεν είναι θέμα αίτησης.

Σύμφωνα με όσα είχε σημειώσει προ ολίγων ημερών ο υφυπουργός, όπως και στην περίπτωση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, ήταν ελάχιστοι εκείνοι που είχαν κάνει αγωγές αλλά τα αναδρομικά τα παίρνουν όλοι οι δικαιούχοι στο σύνολό τους.

Φυσικά, τα αναδρομικά δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς εάν επιστραφούν σ’ όλους τους δικαιούχους, τότε μιλάμε για ποσό 10 δις ευρώ, το οποίο είναι άγνωστο πώς θα μπορέσει να βρει το κράτος.

Πολλά θα καθοριστούν από την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, όμως, η απόφαση -λόγω εύρους του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται- τελικά είναι μια απόφαση που θα παρθεί από την Κυβέρνηση.

Άλλωστε ο κ. Πετρόπουλος είχε φέρει και το παράδειγμα των επιστροφών 354 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους από τις εισφορές ασθενείας, όπου και πάλι δεν χρειάστηκαν αγωγές. «Όλα είναι θέμα δημοσιονομικής ευχέρειας», είχε τονίσει ο υφυπουργός.

Πάντας, ας θυμηθούμε τι είχε πει ο υφυπουργός εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο News247.gr, είπε σχετικά με τα αναδρομικά σε συνταξιούχους: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από πιλοτική δίκη, όρισε να δοθούν αναδρομικά μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του, δηλαδή μέχρι το 2015. Το ρεύμα άσκησης αγωγών προκλήθηκε επειδή κατώτερα δικαστήρια, παρά αυτή τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, έκριναν επιτρεπτή την αναδρομική επιστροφή περικοπών και για την πριν από το 2015. Άρα το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εκ νέου».

Πάντως, επειδή δεν έχετε να χάσετε τίποτα κάνοντας την αίτηση, δείτε παρακάτω αναλυτικά τις οδηγίες για το πώς θα υποβάλετε την αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά:

Αναλυτικά πώς να κάνετε την αίτηση για τα αναδρομικά

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved