Κι επίσημα υπέβαλε η Ελλάδα το αίτημά της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου ν’ αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και συγκεκριμένα των υψηλότοκων δανείων αφορά την αποπληρωμή μέρους των δανείων, συνολικού ύψους 3,7 δις ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θυμίζουμε ότι έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της ιδέας να αποπληρώσει πρόωρα η Αθήνα τα δάνεια του ΔΝΤ.

Το ίδιο θετικό είναι φυσικά και το ΔΝΤ, αλλά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, έχει δηλώσει επίσης υπέρ, λέγοντας σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα».

Και η στάση των Ευρωπαίων είναι θετική, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να χαρακτηρίζει «σοφή» την απόφαση της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων, μια θέση που βρίσκει σύμφωνο και τον γενικό διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δύο δόσεις η εξόφληση του ΔΝΤ

Οι διεργασίες μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ξεκινήσει απ’ τον περασμένο Αύγουστο.

Η πρώτη φάση ξεκίνησε αφού το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε το επίσημο αίτημα για την αποπληρωμή των 3,7 δισ. ευρώ στον ESM. Η όλη διαδικασία, όπως έχει προβλεφθεί, θα διαρκέσει πέντε με έξι εβδομάδες.

Από αυτές το τελευταίο δεκαήμερο θα αφορά την αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ το προηγούμενο διάστημα θα αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την πλευρά του ESM προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην εκταμίευση προς το ΔΝΤ.

Αν η εξόφληση της πρώτης δόσης των 3,7 δισ. ευρώ ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, τότε στη Σύνοδο Κορυφής του ίδιου μήνα θα τεθούν τα θεμέλια για την πλήρη εξόφληση του ΔΝΤ.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια είναι τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία;