Επιμένει το ΔΝΤ για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, τονίζοντας πως τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για τα αντίμετρα.

Η περικοπή ή μη των συντάξεων είναι ένα θέμα που καίει και για το οποίο οι επίσημες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο. Ωστόσο, επιμένει στη θέση του το ΔΝΤ για τις συντάξεις και την περικοπή που έχει ήδη συμφωνηθεί όπως και για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς μόνο έτσι υποστηρίζει θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για την υιοθέτηση αντιμέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον, τόνισε ότι το Ταμείο δεν έχει ενεργή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε πως ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση στις συντάξεις έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό και είναι σημαντικό η Ελλάδα να κινηθεί με πειστικό τρόπο προς κοινωνικές πολιτικές φιλικές για την ανάπτυξη. «Βλέπουμε την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου για το 2019 και το 2020 ως κάτι που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ, ο Τζέρι Ράις αναφέρει πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αλλά αναφέρει πως «είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους». Η Ελλάδα «έχει μια σειρά επιλογών και αυτή (σ.σ. πρόωρη αποπληρωμή) είναι μια εξ΄ αυτών», πρόσθεσε.

Σίγουρα έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και έχει ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων. Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες

Τέλος, αναφορικά με την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου προς την Κριστίν Λαγκάρτν να επισκεφτεί χώρα μας, ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε πως δεν έχει οριστεί μια επίσημη ημερομηνία αλλά η κα Λαγκάρντ έχει εκφράσει την επιθυμία της να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Τον Νοέμβριο θα ξέρουμε -μάλλον- τι θα γίνει με τις συντάξεις