Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα αμυντικό τόξο με την ΠΓΔΜ, χωρίς αλλαγή ονόματος. Οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν τις αντιδράσεις του Μαξίμου όπου λίγες ώρες μετά έδωσε την δική του απάντηση.

Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου έκανες κάποιες δηλώσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών που δεν άρεσαν καθόλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις δηλώσεις του Καμμένου για την Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι η Συμφωνία δεν πρόκειται να επικυρωθεί από την Βουλή της ΠΓΔΜ και κατέθεσε ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Άμυνας σε συνάντησή του με τον Αμερικάνο Υφυπουργό Εξετερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, ανέφερε ότι πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα επικυρωθεί από την ΠΓΔΜ και κατέθεσε ένα εναλλακτικό σχέδιο. Στο σχέδιο αυτό εξήγησε ότι θα υλοποιούνται οι ίδιοι γεωπολιτικοί στόχοι με την Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, δεν θα υπάρχει συζήτηση για το όνομα.

Ο Έλληνες Υπουργός πρότεινε υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Σερβία. Αυτή η συμφωνία θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα τόξο σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα σταματήσει η διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια, καθώς, θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ.

Μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου

Μερικές ώρες μετά, κάποιες κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασαν τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Όπως, ανέφερε το Μαξίμου: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Οι πηγές του Μαξίμου, επίσης, τόνισαν ότι η Κυβέρνηση «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Η αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου

Ο Γιώργος Κατρούγκαλο, υπουργός Εξωτερικών, δεν έκρυψε την ενόχληση και τον εκευρισμό του Μαξίμου για όσα δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

«Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του», είχε πει στις αρχές του μήνα ο κ. Κοτζιάς.

Το σχόλιο της Ν.Δ για τις δηλώσεις Καμμένου

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης» στο Σκοπιανό.

«Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά»

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα

Στο τέλος κάλεσε τον κ. Καμμένο «αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, να πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα, αποσύροντας άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».

Ο Βασίλης Κικίλιας, τομεάρχης Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευση είπε τον προβληματισμό και την ανησυχία της ΝΔ για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε συνέντευξη του στον RealFm είπε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείχνει ομοιογένεια, σοβαρότητα, σταθερή και στιβαρή άποψη στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε επισκέψεις στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν με νατοϊκούς συμμάχους και παίζουν μεγάλο ρόλο στην περιοχή».

«Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν. Μια ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση κατακερματισμένη στα μικροπολιτικά συμφέροντα του κάθε υπουργού της. Άλλα λέει ο κ. Κοτζιάς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος ο οποίος πάει και κάνει πολιτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως υπουργός της ίδιας κυβέρνησης. Και στη μέση το Μεγάρο Μαξίμου που προσπαθεί να ισορροπήσει και να μαζέψει τα σπασμένα. Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον στο τηλεγράφημά του προς το υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου, τι θα φέρει ως ενημέρωση; Ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απεμπολεί την κυβερνητική θέση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πηγαίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ να καταθέσει μιαν άλλη δική του πρόταση, για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της συμμαχίας στα Βαλκάνια;».

Σας υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για το δημοψήφισμα:

Ζάεφ: Όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες