Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα ενοικίου καθώς αυτό που απομένει είναι να πέσουν οι υπογραφές  για την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ποιοι οι δικαιούχοι και ποια τα ποσά.

Η αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα ενοικίου έχει ξεκινήσει και αναμένεται να δημοσιευτούν τα κριτήρια και τα ποσά εντός του μήνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, το εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου είναι στα 7.000 ευρώ, ωστόσο για κάθε πρόσθετο μέλος, είτε ενήλικο είτε ανήλικο, θα υπάρχει προσαύξηση 3.500 ευρώ έως τη συμπλήρωση των 21.000 ευρώ.

Με το συγκεκριμένο επίδομα, η Κυβέρνηση προσδοκά να ευνοηθούν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Το συνολικό ποσό που αναμένεται να διατεθεί είναι 300 εκατ. ευρώ, με το επίδομα να κυμένεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα ανάλογα µε τον αριθµό των µελών σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πότε πρέπει να κάνετε την αίτηση

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «R», μέσα σε δέκα μέρες αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υποβολή αιτήσεων.

Η πλατφόρµα θα είναι παρόµοια µε αυτήν του Κοινωνικού Μερίσµατος και του Κοινωνικού Εισοδήµατος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ τα χρήµατα του επιδόµατος θα καταβάλλονται από τον Οργανισµό Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) που διαχειρίζεται όλες τις κοινωνικές και προνοιακές παροχές.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος µέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράµµατος µε τη χρήση των κωδικών του Taxis και οι ενδιαφερόµενοι θα πληροφορούνται άµεσα αν δικαιούνται ή όχι την επιδότηση.

Για τους δικαιούχους που µένουν σε µισθωµένη κατοικία το επίδοµα θα καταβάλλεται µηνιαίως µε πίστωση σε τραπεζικό λογαριασµό του δικαιούχου. Το δικαίωµα στην καταβολή του επιδόµατος θα ισχύει από την 1η ηµέρα του επόµενου µήνα από την υποβολή της αίτησης.

Εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τη χορήγηση του επιδόµατος, το επικρατέστερο σενάριο έχει ως εξής:

Το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόµενο µέλος, είτε ενήλικο είτε ανήλικο. Συνολικά το οικογενειακό εισόδηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Δηλαδή:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούµενο από δύο ενήλικα µέλη: 10.500 ευρώ
  • Μονογονεϊκή οικογένεια µε ένα ανήλικο µέλος: 14.000 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούµενο από τρία µέλη: 14.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκή οικογένεια µε δύο ανήλικα µέλη: 17.500 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούµενο από τέσσερα µέλη: 17.500 ευρώ
  • Μονογονεϊκή οικογένεια µε τρία ανήλικα µέλη: 21.000 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούµενο από 5 µέλη και πάνω: 21.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόµατος αναµένεται να είναι 70 ευρώ τον µήνα για µονοπρόσωπα και θα λαµβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον µήνα για κάθε επιπλέον µέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης:

Σε λίγες μέρες οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα | Όσα πρέπει να ξέρεις

Photo: unsplash