Επίδειξη ενότητας Μέρκελ – Μακρόν 100 χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους δύο ηγέτες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή για την υπογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης της Ανακωχής.

Εκατό χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας στην τελετή για την υπογραφή της συνθήκης της Ανακωχής, κράτησαν για λίγο ο ένας το χέρι του άλλου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αρχικά επιθεώρησαν το άγημα μιας κοινής γαλλογερμανικής ταξιαρχίας, ενώ στη συνέχεια έκαναν τα αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας. Η πλακέτα αποτελεί φόρο τιμής στη συμφιλίωση και την φιλία μεταξύ των αντιπάλων στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια. Επικρατεί η ειρήνη διότι εμείς το επιθυμούμε, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν την ειρήνη», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι:

Επομένως το μήνυμα είναι, εάν θέλουμε να τιμήσουμε τη θυσία αυτών των στρατιωτών που είπαν “Όχι ξανά”, να μην υποκύψουμε ποτέ στα θλιβερά πάθη μας, ούτε στις προσπάθειες να μας διχάσουν

Αργότερα, οι δύο ηγέτες ως επίδειξη ενότητας κάθισαν στο βαγόνι, όπου είχε υπογραφεί η ειρηνευτική συνθήκη, ενώ υπέγραψαν και ένα αναμνηστικό βιβλίο, κρατώντας ξανά ο ένας το χέρι του άλλου.

Σημειώνεται ότι με αφορμή τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να υποδεχθεί το βράδυ του Σαββάτου, 80 περίπου αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση Μακρόν-Τραμπ με φόντο τον «ευρωπαϊκό στρατό»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα, ενώ κατάφεραν να ξεπεράσουν και μια διαφωνία που είχε προξενήσει προηγούμενο μήνυμα του Τραμπ στο Twitter, στο οποίο χαρακτήριζε «πολύ προσβλητική» την έκκληση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν το Σάββατο στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Μακρόν υποδέχτηκε με μια σφιχτή χειραψία τον Τραμπ, ενώ λίγο αργότερα όταν κάθισαν, ο ίδιος έβαλε το χέρι του στο γόνατο του Τραμπ και τον αποκάλεσε «φίλο μου», ενώ ο Τραμπ διατήρησε τις αποστάσεις, αφήνοντας όμως για λίγο στην άκρη τη διαφωνία.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλουμε και οι δύο αυτό να γίνει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας στη συνέχεια:

Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας στο συνέδριο του SPD: Τον Ιούλιο του 2015 πήρα αποφάσεις με καθαρό μυαλό

Photo: REUTERS/PHILIPPE WOJAZER