Επιχείρηση της ΑΑΔΕ στη Μύκονο για την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών

LIKE US ON FACEBOOK

Επιχείρηση της ΑΑΔΕ στη Μύκονο για την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών με την κωδική ονομασία «Villa Juanita Dolores». Γνωστός επιχειρηματίας νοίκιαζε βίλες στην Μύκονο χωρίς να το δηλώνει.

Η νέα επιχείρηση της ΑΑΔΕ  έφερε στο «φως» τη φοροδιαφυγή που αφορά αυτή τη φορά τον τομέα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στα νησιά και στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας.

Ειδικότερα, μια ομάδα που αποτελείται από τέσσερις εφοριακούς, μετά από διεξαγωγή έρευνας σε ιστοσελίδες, ανέθεσαν σε μεσιτικό γραφείο με δράση στη Μύκονο, να αναζητήσουν πολυτελή καταλύματα, με σκοπό την ολιγοήμερη διαμονή τους στο νησί. Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι Ισπανοί τουρίστες, με το μεσιτικό γραφείο να τούς ενημερώνει ότι υπήρχε διαθεσιμότητα στις αρχές Αυγούστου.

Οι τέσσερις τους έφτασαν στις 2 Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, χρησιμοποιώντας ισπανικά ονόματα (Juanita, Dolores, Carlos, Antonio). Μόλις έφτασαν, ένα πολυτελές όχημα που είχε στείλει το μεσιτικό γραφείο, τους παρέλαβε από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου και τους οδήγησε σε βίλα γνωστού επιχειρηματία, στη Φτελιά.

Στη βίλα τους υποδέχτηκε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου, η οποία και τους ξενάγησε στους χώρους της κατοικίας. Η ίδια στη συνέχεια, ζήτησε τα πλήρη στοιχεία τους, αλλά και τον τρόπο πληρωμής για τη μίσθωση του καταλύματος, το οποίο αξίζει ν’ αναφερθεί ότι κόστιζε για 6 διανυκτερεύσεις 25.000 ευρώ!

Αυτή ήταν η στιγμή που οι εφοριακοί αποφάσισαν να αποκαλύψουν την ιδιότητά τους και να ζητήσουν τα στοιχεία της μεσίτριας και των πελατών που έμεναν στο κατάλυμα τις προηγούμενες ημέρες. Η μεσίτρια δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί τους, δηλώνοντας ότι πρόσφατα είχε καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του διαχειριστή, που εκμεταλλεύεται το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη, το ποσό των 19.200 ευρώ για 8 ημέρες διαμονής.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι τον Απρίλιο 2018 είχε υποβληθεί στο TAXIS δήλωση μίσθωσης του ακινήτου, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον μισθωτή εννέα ημέρες αργότερα. Πρόκειται για επαγγελματική/εμπορική μίσθωση, με μηνιαίο μίσθωμα 1.666,67 ευρώ και με δωδεκαετή περίοδο ισχύος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για τα τέσσερα τελευταία χρόνια το μίσθωμα τριπλασιάζεται.

Παρόλα αυτά, ο ιδιοκτήτης του καταλύματος δεν δηλώνει εισόδημα από μίσθωση ακινήτου και δεν υποβάλει έντυπο Ε2, ενώ το συγκεκριμένο ακίνητο εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία. Ο ίδιος δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος, παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις των πελατών που ενοικιάζουν τη βίλα γίνονται σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει πλέον κατά προτεραιότητα τους τακτικούς ελέγχους και για τα δύο συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα.

Photo: Unsplash/Alex Korolkoff
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved