Η επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, όπως κάθε χρόνο “συνοδεύεται” από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Έτσι και σήμερα 6 Δεκεμβρίου σε φρούριο μετατρέπεται η Αθήνα.

Η επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου δυστυχώς πραγματοποιείται συνήθως με ειρηνικές συγκεντρώσεις αρχικά, οι οποίες όμως εξελίσσονται σε βίαια επεισόδια. Για τον λόγο αυτό,  για ακόμη μια χρονιά θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία για να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Στις 12 το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, ενώ στις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών που θα κινηθούν προς το σημείο που δολοφονήθηκε πριν 10 χρόνια ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια, ενώ στα μέτρα που θα ληφθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, να συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, της Ο.Π.Κ.Ε., της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ακόμα και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Κρατική Ασφάλεια.

Αυξημένες θα είναι οι αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτίρια, όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες, ενώ θα υπάρχουν και “μυστικοί” αστυνομικοί, οι οποίοι θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, που θα παρατηρούν κινήσεις διαφόρων ατόμων και ειδικότερα έξω από κτίρια που τελούν από κατάληψη.

Παράλληλα, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη,«drones».

Να επισημάνουμε ότι στις 12:00 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και για άλλους σταθμούς του μετρό κατά την διάρκεια της ημέρας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και πορεία και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, στις 12:00 και στις 18:00 θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη από την Καμάρα και θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως ενημέρωση η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Από 11.00΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης από ώρα 05.00΄της Πέμπτης (06-12-2018) και μέχρι ώρα 06.00΄ της Παρασκευής (07-12-2018) δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

  • Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
  • Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.
  • Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.
  • Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχη μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι τη Στ. Δραγούμη.
  • Γ΄Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.
  • Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι το ύψος της οδού Κασσάνδρου.
  • Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Μελενίκου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.
  • Βασ.Ηρακλείου, στο τμήμα της από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ.
  • Πανεπιστημίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Γ.Βιζυηνού.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Στις 6 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις 9 το βράδυ ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Photo: Intimenews