Έως, αύριο, Τρίτη οι αιτήσεις για το επίδομα του παιδιού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21. Πώς θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι δόσεις.

Μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου, οι αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο του επιδόματος παιδιού, οι οποίες έχουν ξεπεράσει ήδη τις 650.000. Από αυτές τις αιτήσεις, εγκρίθηκαν ήδη οι 562.846, δηλαδή το 87%, ενώ στα 105 ευρώ ανέρχεται το μέσο μηνιαίο ποσό των δικαιούχων.

Στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΑ αναφέρει ότι μετά το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για λίγα 24ωρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της πρώτης διμηνιαίας δόσης για το 2019.

Μετά την πληρωμή των δικαιούχων του πρώτου κύκλου υποβολής των αιτήσεων του επιδόματος παιδιού, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί ξανά και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2020, για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει φέτος αίτηση Α21.

Χαρακτηριστικά, ο ΟΠΕΚΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «όσοι έχουν ήδη υποβάλει επιτυχώς αίτηση Α21, η αίτησή τους έχει ισχύ ενός έτους και δεν χρειάζεται να επαναλάβουν τη διαδικασία, ούτε μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης».

Αναφορικά με τον τρόπο που θα καταβληθεί στους δικαιούχους το επίδομα παιδιού, το πόσο θα υπολογιστεί με βάση τα εξαρτημένα τέκνα που θα δηλωθούν φέτος στο Α21 του 2019. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος θα υπολογίζεται αυτόματα βάσει του εισοδήματος, ενώ δεν θα χρειάζεται να υποβληθεί ξανά η αίτηση Α21.

Όπως και τη περσινή χρονιά, έτσι και φέτος, οι αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2019 θα υποβάλλονται διαρκώς έως και 15 Ιανουαρίου 2020. Οι καταβολές των δόσεων θα είναι διμηνιαίες όπως και το 2018, με τα δικαιούμενα ποσά να καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε κι αν οι δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτησή τους μέσα στο απαιτούμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από εκείνο που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών, ενώ τα οικογενειακά επιδόματα δίνονται παγίως για έναν χρόνο και στη συνέχεια ο δικαιούχος θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση.

Διαβάστε ακόμη:

Βήμα- βήμα πώς να κάνετε την αίτηση για το επίδομα παιδιού | Άνοιξε η πλατφόρμα