Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα απ’ το Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, η τελική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Ενθαρρυντικά και αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα απ’ το Eurogroup για την Ελλάδα, με τη χώρα μας βέβαια να πρέπει να ολοκληρώσει εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις, να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση στην ώρα της και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και την εποπτεία στη μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το Αύγουστο του 2018.

Σεντένο: Συνολική συμφωνία για την έξοδο απ’ το πρόγραμμα τον Ιούνιο

Μια συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, Μάριο Σεντένο, κατά τις δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.

Όπως έκανε γνωστό, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Eurostat, και τα μηνύματα από το Eurogroup για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά, όπως ενθαρρυντική είναι και η εικόνα της Ελλάδας συγκριτικά με το παρελθόν, όπως σημείωσε και ο κ. Σεντένο.

Αναφορικά με την στρατηγική ανάπτυξης την οποία παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη.

Κι εφόσον η Ελλάδα δεν επιθυμεί κάποιο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, όπως διαβεβαίωσε και ο κ. Σεντένο οι συζητήσεις θα προσανατολιστούν στην εποπτεία που θα πραγματοποιηθεί.

Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου.

Μοσκοβισί: Μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει

Απ΄τη πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε πως είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για 4 παραμέτρους:

Αρχικά, όπως σημείωσε, πρέπει ι να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει» σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στο δημοσιονομικό μέτωπο και ειδικά στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ θετικά.

Το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα παρουσιάσει ο κ. Τσακαλώτος. «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους»σχολίασε σχετικά ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλές «καλές προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» που δεν είναι άλλη από το μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη» κατέληξε.

Απ’ την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρέτισε την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «είναι στο συμφέρον των δανειστών της Ελλάδος η χώρα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο ίδιος ανέφερε πως ο ESM προετοιμάζεται για να κάνει μια ακόμη μεγάλη εκταμίευση προς την Ελλάδα στη βάση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα που θα στηρίξει το ταμειακό απόθεμα της χώρας για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα: Παρακολούθηση μεν, χωρίς όρους δε