Εντατικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ για όσους νοικιάζουν κρυφά τα σπίτια τους μέσω Airbnb

LIKE US ON FACEBOOK

Η ΑΑΔΕ έχει βάλει στόχο να πιάσει όλους όσους νοικιάζουν κρυφά τα σπίτια τους στο Airbnb, χωρίς να δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν απ’ τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Oι έλεγχοι για το Airbnb είναι εντατικοί, όπως επίσης και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω άλλων πλατφόρμων, όπως η Booking και το Home Away.

Οι φορολογικοί έλεγχοι γίνονται σε περιοχές όπου κυριαρχεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες.

Το Μητρώο Ακινήτων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να δηλώνουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, καθώς και τα έσοδα που εισπράττουν από τις συγκεκριμένες μισθώσεις, διευκολύνει πλέον το έργο των εφοριακών.

Όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά πρέπει να έχουν δηλωθεί υποχρεωτικά στο συγκεκριμένο Μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται, εκτός από τις χρηματικές ποινές για φοροδιαφυγή, και με αυτοτελή πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ γίνεται η καταγραφή και των ακινήτων και των εισοδημάτων.

Τα στοιχεία που καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,
  • Το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,
  • Η επωνυμία εκάστης ψηφιακής πλατφόρμας,
  • Τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη και η λήξη της μίσθωσης,
  • Ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παλαιτσάκη για τη Ναυτεμπορική, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διασταυρώνουν τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, Booking και HomeAway, όπου αναγγέλλονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και εντοπίζουν τις περιπτώσεις ιδιοκτητών με αδήλωτες μισθώσεις.

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς), έχει κατακτήσει όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα.

Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.

Απόκρυψη 882.443 ευρώ

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, από τους πιλοτικούς ελέγχους που «έτρεξε» το 2018 η ΑΑΔΕ προέκυψε ότι 38 φορολογούμενοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ.

Ειδικότερα, υλοποιήθηκε πιλοτική δράση εντοπισμού φορολογουμένων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές. Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υπόχρεους ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Όπως διαπίστωσε η ΑΑΔΕ, οικειοθελώς συμμορφώθηκε το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων, με τους φορολογούμενους να δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι 38 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν κρατήσει μακριά από τα μάτια της εφορίας μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Τι να προσέξεις για να έχεις χαμηλή φορολόγηση σε ακίνητα και Airbnb
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved