Η «μαύρη» επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου δεν θα γίνει ποτέ λιγότερο επίπονη. Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου είναι αποτυπωμένη πολύ καλά στο μυαλό κάθε Αμερικανού που κάθε χρόνο τέτοια ημέρα τιμάει τα θύματα της επίθεσης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 17 χρόνων απ’ την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, άνοιξε κατεστραμμένος σταθμός του Μετρό, με τις Αρχές στις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για ένα σύμβολο αναγέννησης.

Το Μετρό που ξανάνοιξε τις πύλες του περνούσε κάτω απ’ το σημείο της τραγωδίας.

Για ν’ ανοίξει ξανά ο συγκεκριμένος σταθμός του Μετρό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το πρώην Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, χρειάστηκαν 17 ολόκληρα χρόνια.

Πλέον ο σταθμός του Μετρό λέγεται WTC Cortlandt Station κι άνοιξε τις πύλες του το μεσημέρι του Σαββάτου για το επιβατικό κοινό. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα δρομολόγια απ’ τους πρώτους συρμούς.

Ο πρόεδρος της Αρχής Μητροπολιτικών Μεταφορών της Νέας Υόρκης, Τζο Λότα, σημείωσε σε δηλώσεις του πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με τα εγκαίνια ενός νέου σταθμού, αλλά με μία απτή απόδειξη του πως οι Νεοϋορκέζοι προσπαθούν να σβήσουν τις μνήμες του 2001 βελτιώνοντας τις υποδοχές και την ποιότητα ζωής σ’ όλο το σημείο όπου δέσποζαν οι “Δίδυμοι Πύργοι” πριν τους ρίξουν με τα αεροπλάνα που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες, συμπαρασύροντας στο θάνατο πάνω από 3.000 ψυχές.

Συνολικά, η ανακατασκευή του κατεστραμμένου σταθμού του Μετρό κόστισε πάνω από 180 εκατ. δολάρια ενώ η οροφή του κατασκευάστηκε και πάλι από την αρχή κι αντικαταστάθηκαν ράγες μήκους 365 μέτρων.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης μετέτρεψαν το σημείο σε σύμβολο της αναγέννησης της πόλης μέσα από τις στάχτες της καταστροφής.

Στον νέο σταθμό του Μετρό έχουν προστεθεί έργα τέχνης κι οι τοίχοι περιλαμβάνουν σε ανάγλυφα ψηφιδωτά φράσεις από τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας αλλά και τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Συγκλονιστικές φωτογραφίες απ’ την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο Πεντάγωνο για πρώτη φορά στη δημοσιότητα