Στις σκέψεις για αλλαγή της ώρας έναρξης μαθημάτων στα σχολεία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις συμβουλές των ειδικών και το τι δείχνουν οι μελέτες.

Έναρξη των μαθημάτων στις 9 για να λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος, προτείνει το υπουργείο Παιδείας, με μια πρόταση που είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Ο κ. Αγγελόπουλος απέδωσε την πρόθεση του Υπουργείου ν’ αλλάξει την ώρα που χτυπάει το κουδούνι σε Γυμνάσια και Λύκεια στις συμβουλές ειδικών και στις μελέτες που δείχνουν πως τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα τις όχι πολύ πρωινές ώρες.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Αγγελόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

Δεν είναι θέμα να κοιμούνται παραπάνω τα παιδιά. Είναι η λειτουργία του εγκεφάλου με άλλες συνθήκες ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διδασκαλία της μάθησης και της αφομοίωσης

Στη συνέχεια, ο Γ.Γ. του Υπουργείου έφερε το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις ώρες προσέλευσης των μεγαλύτερων παιδιών: «Δείτε τι κάνουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τις ώρες προσέλευσης στα παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω. Όλη η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα όχι τις πολύ πρωϊνές ώρες. Πραγματικά μας εκπλήσσουν κάποιες κριτικές».

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε το υπουργείο Παιδείας έκανε μια πρόταση. «Δημιουργεί μια δημόσια διαβούλευση. Θα ακούσει τις προτάσεις και τους καθ ύλην αρμόδιους από την ειδική επιστημονική επιτροπή. Ο υπουργός είπε ότι κάνω πρόταση, ακούω την κοινωνία και αποφασίζω».

Τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος γνωστοποίησε πως οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη των μαθημάτων στις 9 θα ληφθούν πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς «γιατί θέλει μια προετοιμασία η αλλαγή».

Διαβάστε εδώ για τα νέα δημόσια σχολεία που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα.

Δείτε τις θεμελιώδεις αλλαγές στο Λύκειο και κυρίως στην Τρίτη Λυκείου που ανακοίνωσε ο Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη Τύπου προ ολίγων ημερών.

Διαβάστε ακόμα:

Θα αλλάξει η ώρα έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία;