Ένα βήμα πριν την αποφυλάκιση ο Ριχάρδος κι άλλοι 7 του κυκλώματος χρυσού

LIKE US ON FACEBOOK

Συναινεί η εισαγγελέας στην αποφυλάκιση του Ριχάρδου και των υπόλοιπων κατηγορουμένων, οι οποίοι εμπλέκονται στο κύκλωμα χρυσού.

Η πρόταση της εισαγγελέως προς το δικαστικό συμβούλιο είναι ν’ αποφυλακιστούν και οι 8 του κυκλώματος χρυσού.

Όπως αναφέρουν οι διαθέσιμες πληροφορίες, η εισαγγελέας υιοθετεί την διάταξη της ανακρίτριας, με την οποία «άναψε το πράσινο φως» για την αποφυλάκιση των 8, μεταξύ των οποίων είναι και ο Ριχάρδος Μυλωνάς.

Η ανακρίτρια και η εισαγγελέας συμφωνούν στην αποφυλάκιση των 8 κρίνοντας ότι από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και λόγω του ερειδόμενου νομικού ζητήματος, δεν συντρέχει λόγος διατήρησης της προσωρινής τους κρατήσεως.

Αυτό σημαίνει πως η εισαγγελική λειτουργός συμφωνεί με την ανακρίτρια ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δικογραφία δεν στοιχειοθετείται, καθώς δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, γεγονός που επιβεβαίωσε εγγράφως προς τις ανακριτικές αρχές και η ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται πως το θέμα της στοιχειοθέτησης της κατηγορίας ετέθη αρχικά από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα η ανακρίτρια να αναζητήσει λύση κατά την διάρκεια των απολογιών των κατηγορουμένων από την ΑΑΔΕ, ενώ ήδη ορισμένοι από αυτούς είχαν προσωρινά κρατηθεί και άλλοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Το έγγραφο που είχε αποστείλει η ανακρίτρια προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σημείωνε τα εξής:

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Για να καταλήξει σε αυτή τη θέση η δικαστική λειτουργός, επικαλείται την απάντηση της ΑΑΔΕ η οποία αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ. 5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

Οι εν λόγω εξελίξεις σημαίνουν πως το δικαστικό συμβούλιο θα κληθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα τη Δευτέρα, ν’ αποφασίσει τελικά επί του θέματος. Δικαστικές πηγές αποκλείουν, πάντως, η απόφαση να είναι αντίθετη από εκείνη της εισαγγελέως και της ανακρίτριας.

Συνεπώς, οι κρατούμενοι μπορεί ακόμα και τη Δευτέρα ν’ αποφυλακιστούν.

Διαβάστε ακόμα:

Έξαλλοι οι εισαγγελείς με όσα τους «έσυραν» για την υπόθεση του χρυσού

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved