Ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit μετά τη συμφωνία Ισπανίας – Ε.Ε. για το  Γιβραλτάρ, καθώς αυτό αναμένεται να εγκριθεί την Κυριακή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται αύριο Κυριακή να συστήνει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία για το Brexit.

Ένα σημαντικό βήμα που έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην Ισπανία και την Ε.Ε. για το θέμα του Γιβραλτάρ.

Μάλιστα, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι: «Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η Ε.Ε. των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης».

Ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου της συμφωνίας που επεξεργάστηκε το Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην αυριανή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει ότι στο μέλλον, οι οποιεσδήποτε διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με τη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι: «Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», ενώ το ίδιο κείμενο προσθέτει ακόμη ότι:

Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας

Παράλληλα, σημειώνεται ότι νωρίτερα το Σάββατο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και ανέφερε ότι «η αλληλεγγύη κι ο διάλογος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος για την εξεύρεση λύσεων».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε απ’ την πλευρά του τη συμφωνία για το Γιβραλτάρ, λέγοντας ότι: «Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ».

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ υποδέχτηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ κανένας απ’ τους δύο δεν προχώρησε σε καμία δήλωση κατά την έναρξη της συνάντησης.

Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που την Κυριακή εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης και η διακήρυξη για το εμπορικό καθεστώς και την άμυνα της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι θα κληθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να περάσει τα δύο κείμενα απ’ τη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη:

Σημαντική εξέλιξη: Συμφωνία Ισπανίας – ΕΕ για το Γιβραλτάρ

Photo: Reuters