Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εξετάζει η Ε.Ε., με τη Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Φινλανδία να έχουν ήδη ανακοινώσει ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εφόσον αυτή συνεχίσει να επιχειρεί στη Συρία.

Η απόφαση αναμένεται να παρθεί στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17 και στις 18 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι το Σάββατο Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να σταματήσουν, προς το παρόν, την πώληση όπλων στην Άγκυρα.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η βαρύτητα της απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Γερμανία εξήγαγε όπλα στην Τουρκία το 2018, αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων.

Απ’ την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι: «Οτιδήποτε και αν κάνουν οι σύμμαχοί μας, ακόμη και αν επιβληθεί εμπάργκο, δεν θα υποχωρήσουμε για κανέναν λόγο».

Το Σάββατο σε κοινή τους δήλωση το υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εξαγωγές προς την Τουρκία κάθε είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία:

Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής. Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή

Την προσωρινή αναστολή στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε και η Ολλανδία, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χούχο ντε Γιον συμβούλευσε και «τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο».

Η Σουηδία απ’ την πλευρά της αποφάσισε κι αυτή ότι θα ασκήσει πιέσεις για να επιβληθεί από την Ε.Ε. εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα. Τέλος, την αναστολή κάθε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη και η Νορβηγία, αλλά και η  Φινλανδία.

Photo: 3Anas Alkharboutli/via Getty Images