Εμείς φοβόμαστε τους πρόσφυγες ή οι πρόσφυγες φοβούνται εμάς;

LIKE US ON FACEBOOK

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα κι αναρωτιέμαι λιγάκι τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί να την γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Έγιναν τα πράγματα καλύτερα; Όχι. Άλλαξε η στάση των περισσότερων; Όχι. Ζουν μια καλύτερη ζωή αυτοί οι άνθρωποι; Όχι.

Κι αναρωτιέμαι… Για ποια Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων μου μιλάς; Πρόσφατα έκλεψαν το σπίτι μου στη Χαλκίδα και η γειτόνισσα με ρώτησε «λες να είναι πρόσφυγες απ’ τη Ριτσώνα;». Κι έμεινα να την κοιτάω σαν χάνος. Φυσικά και της απάντησα και της εξήγησα και…. έκανα μια τρύπα στο νερό. Εμείς φοβόμαστε τους πρόσφυγες ή οι πρόσφυγες φοβούνται εμάς;

Γιατί; Γιατί έχουμε γίνει επιθετικοί απέναντί τους, γιατί αντί να τους βοηθήσουμε να χτίσουν ένα καλύτερο σήμερα και αύριο, τους σπρώχνουμε στον γκρεμό. Θα μου πεις «δεν περνάει απ’ το χέρι μου». Περνάει. Ο καθένας βάζει ένα μικρό λιθαράκι σε όλη αυτήν την κατάσταση.

Φοβόμαστε ότι θα μας κλέψουν, ότι θα μπουν στον χώρο μας, ότι θα «μολύνουν» τα παιδιά μας και γι΄αυτό δεν τα θέλουμε στο σχολείο να φοιτούν μαζί με τα δικά μας. Για σκέψου πως νιώθουν εκείνοι…

Νιώθουν άνθρωποι που ζουν μια ζωή αξιοπρεπή; Νιώθουν ότι κάθε μέρα θα κινδυνεύουν. Ότι θα μπουν στο μετρό και θα τους δείχνουν με το δάχτυλο, ότι μπορεί αύριο να μην υπάρχουν, ότι έφυγαν από τον πόλεμο για να ζήσουν και τελικά μετά βίας επιβιώνουν. Φοβούνται ότι κάποιος ακραίος θα τους επιτεθεί στο δρόμο, στο λεωφορείο, οπουδήποτε, απλά επειδή είναι πρόσφυγες. Φοβούνται ότι αύριο μπορεί και να μη βρουν ένα πιάτο φαγητό. Φοβούνται για τα παιδιά τους και για το μέλλον που δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντά τους.

Πάνω από 70 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άνδρες – πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι, αναγκάστηκαν να φύγουν από τον πόλεμο, μέσα από τις αντίξοες συνθήκες και να καταφέρουν να ζήσουν.

Πλέον ζουν πάλι με τον φόβο ότι αύριο μπορεί να μην ξυπνήσουν. Κι εσύ μου μιλάς ακόμη για Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων;

Διαβάστε επίσης:

Η φωτογραφία που έκανε όλο τον κόσμο να γονατίσει: Αυτή είναι η φωτογραφία της χρονιάς

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved