Οι συντάξεις, το Σκοπιανό, η πυρκαγιά στο Μάτι και οι εκλογές ήταν μόνο μερικά από τα κυριότερα σημεία που έθιξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι: «Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό».

Ερωτηθείς για τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, ενώ σημείωσε και τη διαφορά που είχε συγκριτικά με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι: «Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει».

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει και τη στάση του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό, αναφέροντας ότι:«Σέβομαι τη στάση του Πάνου Καμμένου καθώς είναι οι αρχές που πιστεύει, αλλά διαφωνώ μαζί του», ενώ σχετικά με της δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή, τόνισε ότι:

Πιστεύω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Μητσοτάκη ότι επωφελείται από εκείνους που έχουν ευαισθησίες με το ζήτημα, καθώς κρατά διαφορετική στάση εντός και εκτός Ελλάδος.

Ερωτηθείς για το εάν η συμφωνία των Πρεσπών ήταν προϊόν διεθνών πιέσεων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι: «Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό. Αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στην γείτονα χώρα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στην ηγεσία της ΠΓΔΜ που όχι μόνο δεν ήθελε να μιλά για αλλαγή αλλά ήθελε καθημερινά να κλέβει την Ιστορία και να γεμίζει τις πόλεις με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες», σημειώνοντας ακόμη ότι:

Τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς αδράξαμε την ευκαιρία. Τον αν αυτή η λύση ικανοποιεί και τον διεθνή παράγοντα είναι άλλο θέμα.  Εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα που δεν ήταν επωφελή για τη χώρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ενδώσουμε

Σε επόμενη ερώτηση επανήλθε στο θέμα και αρνήθηκε ξανά κάθε ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανέναν. Εμείς πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τη γεωπολιτική μας θέση».

Σχετικά με τον χρόνο των εκλογών και για το αν σκέπτεται το ενδεχόμενο τετραπλών καλπών τον Μάιο, σημειώσε πως «ο βασικός του στόχος» είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό θα κριθεί από το πως θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς για την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου και τα σενάρια προεδροποίησης του Κ. Καραμανλή, απάντησε ότι: «Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα και στο εξωτερικό με τη στάση του. Ως εκ τούτου δεν έχει κάποιο νόημα να μπω περαιτέρω σε αυτή τη συζήτηση».

Αναφορικά με την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και θα υπάρξει κανονικά η αδειοδότηση. «Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση», ανέφερε και τόνισε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

Για την περικοπή συντάξεων από 1 Ιανουαρίου του 2019, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι «στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει». Διευκρίνισε ακόμη ότι: «Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών», ενώ επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα θέσει επιχειρήματα προκειμένου να αποφευχθεί το συγκεκριμένο μέτρο:

 Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας

Κληθείς να απαντήσει για τη μείωση του αφορολόγητου άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και ανέφερε ότι: «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από το στόχο του πλεονάσματος και άρα δεν θα υπάρξει διακινδύνευση. Η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα συνεχιστεί επί Νέας Δημοκρατίας , στον πυρήνα του προγράμματος της οποίας βρίσκεται η ιδεολογία του ΔΝΤ και τα σχέδια Πινοσέτ».

Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι: «Το σχέδιό μας για το ασφαλιστικό σε σχέση με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Γιατί όπως φαίνεται το σχέδιο της ΝΔ – το είπε ο κ. Καραγκούνης ή του ξέφυγε- είναι ένας «κουμπαράς» τύπου Πινοσέτ. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για οριζόντια μείωση όλων των εισφορών, Αυτό θα μας ξαναγυρίσει πίσω στα ελλείμματα».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού που δεσμεύτηκε και στην ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης. Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια.

Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς, ενώ τόνισε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει και η η Πορτογαλία, μια ακόμη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια.

Στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την τραγωδία στο Μάτι, με τον ίδιο αρχικά να αναφέρει για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αιτήματος εξεταστικής για την τραγωδία στο Μάτι ότι η προσπάθεια περαιτέρω εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό. Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει την τυμβωρυχία.

Σε ερώτηση για το εάν γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι την ώρα της σύσκεψης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε αρχικά ότι υπάρχει ένα όριο μεταξύ κριτικής και στρατευμένης προπαγάνδας και ότι δεν μπορείς να κρύψεις τους νεκρούς καθώς «ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται», προσθέτοντας μάλιστα ότι βγήκε με δική του εντολή το ίδιο βράδυ και ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών.

«Θα είμασταν ανόητοι αν προσπαθούσαμε να κρύψουμε τους νεκρούς» ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα στην ερώτηση για το εάν την ώρα της σύσκεψης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της 23ης Ιουλίου, η κυβέρνηση και ο ίδιος γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών:

Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν

Σε σχόλιο για την κριτική στον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση ότι προσπάθησαν να κρύψουν τους νεκρούς, απάντησε ότι:

«Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται», προσθέτοντας ότι «η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς δυο ώρες μετά την εν λόγω σύσκεψη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη με δική μου εντολή να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον πλήρη αριθμό των νεκρών που είχαμε πλήρως επιβεβαιωμένους μέχρι εκείνη τη στιγμή».

Τόνισε μάλιστα ότι πρώτη φορά γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις με αυτόν τον τρόπο, χωρίς δηλαδή την παραπομπή σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους με σκοπό να κρυφτεί η κυβέρνηση: «Τι νόημα λοιπόν έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία; Η όποια κριτική για λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται».

Τέλος, ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχει ένα όριο στην κριτική που πρέπει να ασκείται, το οποίο αν το περάσεις οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας με τοξικά χαρακτηριστικά. Και έρχεται τελικά προς όφελος εκείνου που υπόκειται στην κριτική».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη Τύπου εδώ:

Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου 2019»

Photo: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού