Ο Ιανουάριος θα κλείσει με ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, ένα άκρως ασυνήθιστο φαινόμενο αλλά πολύ εντυπωσιακό!

Στις 31 Ιανουαρίου θα έχουμε ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, αυτό πρακτικά σημαίνει πως 3 ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Να σημειωθεί πως ο Ιανουάριος θα μας αποχαιρετήσει με το εντυπωσιακό φιανόμενο που δημιουργείται από την δεύτερη πανσέληνο στον ίδιο μήνα, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς.

Μην ετοιμάσεις τα τηλεσκόπια για να  δεις την ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης

Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης. Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Ευτυχώς, θα υπάρχει φέτος μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα. Αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπερ-Σελήνη!

Φεβρουάριος χωρίς πανσέληνο

Να σημειωθεί πως επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακλουθεί ένας «κολοβός» μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999.

Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.