Το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή αναμένεται να βγουν απ’ τη φυλακή οι προφυλακισθέντες για την υπόθεση με το λαθρεμπόριο χρυσού. Το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου.

Ελεύθερος ο Ριχάρδος και οι άλλοι κατηγορούμενοι για το λαθρεμπόριο χρυσού, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, και οι οκτώ κατηγορούμενοι θα πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι αύριο, Παρασκευή.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ο ενεχυροδανειστής και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος, τουρκικής υπηκοότητας, να καταβάλουν ο καθένας εγγυοδοσία ύψους 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους ορίστηκαν περιοριστικοί όροι, χωρίς εγγύηση.

Η αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή δεν αναμένεται να γίνει σήμερα, Πέμπτη, και ο λόγος, σύμφωνα με την συνήγορό του, είναι ότι ο ενεχυροδανειστής οφείλει να καταβάλει εγγύηση 200 χιλιάδων ευρώ ενώ έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, οι οποίοι πρέπει να αποδεσμευτούν.

Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο, ζήτησε την αποφυλάκιση τους. Υποστήριξε πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα της λαθρεμπορίας, που είναι και η βασική πράξη.

Πάνω σ’ αυτή την πράξη στηρίχθηκαν και τα υπόλοιπα αδικήματα που έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους, δηλαδή αυτά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της εγκληματικής οργάνωσης.

“Άρχισαν να καταρρίπτονται πανηγυρικώς οι, αποδοθείσες, έωλες κατηγορίες εναντίον του Ριχάρδου”

«Όπως από την πρώτη ημέρα αναφέραμε, τόσο στο απολογητικό μας υπόμνημα, όσο και στις προφορικές μας εξηγήσεις ενώπιον της κυρίας Ανακρίτριας και της κυρίας Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων, ο εντολέας μας δεν προέβη σε καμία παράνομη ενέργεια», ανέφερε σε δήλωσή του λίγο μετά την απόφαση για αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή, Ριχάρδου, ο δικηγόρος του, Πέτρος Πανταζής.

Έπρεπε να έρθει το σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, ώστε να αρχίσουν να καταρρίπτονται πανηγυρικώς οι, αποδοθείσες, έωλες κατηγορίες εναντίον του. Το σημερινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ακολουθώντας την σύμφωνη γνώμη της κυρίας Ανακρίτριας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κρατήσεως του εντολέα μας, με περιοριστικούς όρους

Καταλήγοντας, ο κ. Πανταζής ανέφερε ότι «είμαστε σίγουροι, ότι με την πρόοδο της ανακρίσεως, θα αποδυναμωθούν πλήρως οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν ακόμη και αυτοί οι περιοριστικοί όροι».

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι και η ανακρίτρια της υπόθεσης, παρ’ ότι αρχικά είχε αποφασίσει την προφυλάκισή τους, στην συνέχεια τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισής τους.

Ο συνήγορος του Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξης Κούγιας, είχε δηλώσει σχετικά με την υπόθεση:

Αν δεν παρέσυραν τον Πρωθυπουργό δε θα μίλαγε για υπόθεση Ριχάρδου… Τα οικονομικά εγκλήματα έχουν μειωμένη κοινωνική απαξία. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι προσωπικότητες. Πήραν λοιπόν μία προσωπικότητα «αντιπαθητική» και δυστυχώς έγιναν τα λάθη 

Το σκεπτικό της απόφασης για αποφυλάκισης των κατηγορούμενων:

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη παρουσίαση του σκεπτικού των δικαστών, οι οποίοι υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως, πρότειναν την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων εξαιτίας της έντονης νομικής διαμάχης για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της λαθρεμπορίας, η οποία, όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους θα επιλυθεί κατά την διάρκεια της ανάκρισης.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο αποφαίνονται πώς «προκύπτει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής , αφού παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκόμενες πράξεις , ιδίως ενόψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού κατελήφθησαν στην κατοχή των κατηγορουμένων και προορίζονταν για εξαγωγή στην Τουρκία, χωρίς να προκύπτει για αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευσή τους και την επ΄ αυτών επιμέτρηση φόρων , δηλαδή ΦΠΑ, και (ενδεχομένως) ειδικού φόρου πολυτελείας, με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα».

Καθώς, όμως, οι κατηγορούμενοι είναι γνωστής διαμονής και δεν είναι ύποπτοι φυγής, σύμφωνα με τους δικαστές, μπορούν να αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαίο.

Διαβάστε ακόμα:

Έξαλλοι οι εισαγγελείς με όσα τους «έσυραν» για την υπόθεση του χρυσού