Αφέθηκε ελεύθερος ο Νίκος Ρωμανός την Τετάρτη. Ύστερα από έξι χρόνια εγκλεισμού, ο ίδιος πέρασε τις πύλες εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Νίκος Ρωμανός υπέγραψε πριν λίγες ημέρες το αποφυλακιστήριό του και αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει την ποινή που το επιδίκασε η Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο συνήγορός του, Θεόδωρος Μαντάς, φάνηκε ικανοποιημένος για την αποφυλάκιση του πελάτη του «με την οποία έκλεισε ένας κύκλος δικαστικής εμπλοκής έξι και πλέον ετών».

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης μειώνοντας την ποινή κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από 18 σε 14 χρόνια για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012, έπειτα απ’ την απόφαση του Αρείου Πάγου να επανεξεταστεί το ζήτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η συγχώνευση της ποινής αυτής με εκείνης των 11 ετών, που του επιβλήθηκε αργότερα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία ο Νίκος Ρωμανός και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του αθωώθηκαν για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

«Ξερουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαινουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό», σημείωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γρηγόρης Πεπόνης προς τους δικαστές που θα έκριναν αν η υπόθεση θα επέστρεφε στο Εφετείο για την εξέταση του ελαφρυντικού.

Όπως υποστήριξε, είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου.

Εγώ μπορώ να πιστευω οτι ειμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;

Σημειώνεται πως ο ίδιος είχε εισηγηθεί να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και να επιστρέψει η δικογραφία στο Εφετείο για να αποφανθεί σχετικά.

Η απόφαση απ’ το Πενταμελές Εφετείο, άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Ρωμανού, ο οποίος έχει πραγματικό χρόνο κράτησης έξι ετών που μετρά διπλά καθώς έχει «μεροκάματα» εντός της φυλακής. Ως έγκλειστος, ο Ρωμανός τελείωσε το Λύκειο στο σχολείο των φυλακών και πέτυχε την εισαγωγή του στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.