Ελεύθεροι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί ως προς το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης αλλά υπό κράτηση για τη χορήγηση ασύλου.

Ελεύθεροι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, έπειτα από απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα ωστόσο είναι ακόμα υπό κράτηση καθώς υπάρχει το θέμα χορήγησης ασύλου.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Βούλγαρης, έκρινε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας για έκδοση που έχει ανοίξει μετά το νέο τουρκικό αίτημα για τους οκτώ Τούρκους, δεν μπορεί να υπάρξει.

Ωστόσο, παρ’ όλο που κρίθηκαν ελεύθεροι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, εκκρεμεί η υπόθεση της χορήγησης ασύλου, κάτι που, όπως ανακοινώθηκε, θα αναλάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση για τη χορήγηση ασύλου, πέρασε στα “χέρια” του ΣτΕ, κάτι που θα γίνει με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο νόμο 3900/10 σύμφωνα με τον οποίο ο παρεμβαίνων έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι οκτώ δεν θα δικαστούν στην Τουρκία καθώς δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης και θα προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις σε όλους του πολίτες.

Απ’ τη μεριά της Τουρκίας, οι οκτώ κατηγορούνται από το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης για οκτώ αδικήματα μεταξύ των οποίων της απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, της απόπειρας κατάργησης της συνταγματικής τάξης, της απόπειρας κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας δολοφονίας εκ προθέσεως, της λιποταξίας σε ξένη χώρα, της κλοπής στρατιωτικού υλικού και της πρόκλησης φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.