Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μόρια, όπως την περιγράφει και η εφημερίδα Tageszeitung, η οποία μιλά για ανθρωπιστική καταστροφή. Όσα καταγγέλλει ο Δήμαρχος Λέσβου. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μεταφορά 2.000 προσφύγων.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μόρια, όπως διαβάζουμε σε κείμενο που αναδημοσιεύει και η DW κι ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ήδη καταγγείλει πως ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως περιγράφει η δημοσιογράφος «οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν είναι πια τόσοι πολλοί όσο το 2015. Τα κέντρα ωστόσο είναι σε τραγική κατάσταση, με χειρότερο το λεγόμενο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Τώρα οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».

Όπως δήλωσε και εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή. «Ωστόσο η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως κρίσιμη, όπως συνέβαινε το 2015, και γι’ αυτό δεν βρίσκονται πλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις στο νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως ελεγκτές δήλωσαν πως η υγεία των ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού υπάρχει τεράστιος όγκος απορριμμάτων.

Καθ’ ότι ο χώρος εντός που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα δεν επαρκεί, οι νεοαφιχθέντες μένουν έξω από τον καταυλισμό. Εδώ δεν υπάρχουν κοντέινερ. Οι πρόσφυγες ζουν σε απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από μουσαμάδες

Δήμαρχος Λέσβου: Στη Μόρια γίνονται όργια

«Στη Μόρια γίνονται όργια», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6.

Η κατάσταση είναι δραματική. Φωνάζω εδώ και δύο χρόνια. Αν θέλουν να μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε φυλακή, αυτό δεν είναι εφικτό. Συνεχώς παίρνουμε υποσχέσεις για αποσυμφόρηση, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο

Όπως ανέφερε ο ίδιος, απ’ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσαν ότι «προσπαθούν να δώσουν μια λύση, αλλά αυτοί που έρχονται είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν», προσθέτοντας πως «αυτό δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία που διάκειται ευμενώς προς την κυβερνητική πολιτική».

Ο δήμαρχος Λέσβου έχει καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καθώς γίνονται όργια, διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σάρκας και βιασμοί. Παιδιά κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοτραυματίζονται.

«Κατηγορώ την κυβέρνηση γιατί δεν θωρακίζει εγκαίρως την τοπική κοινωνία και παράλληλα δεν φροντίζει να βελτιωθούν οι όροι λειτουργίας της δομής της Μόριας», ανέφερε ο κ. Γαληνός.

Κυβέρνηση: Σχέδιο για μεταφορά προσφύγων

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά περίπου 2.000 αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα από το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου εντός του μήνα.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε και αναγνώρισε πως «η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι δύσκολη, είναι πράγματι οριακή», προσθέτοντας πως γίνεται μια συνεχής προσπάθεια αποσυμφόρησης.

Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ’ αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο καταυλισμός στη Μόρια