Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη και προβλέπει μεταξύ άλλων πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 2,1%. 

Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και τι εκτιμήσεις δίνει; Η Ε.Ε. εκτιμά πως πολλές χώρες δεν αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς ή παραμένουν στάσιμες εκτός από την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει «θα είναι η μόνη εντός της ΕΕ που θα έχει επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 2,1% του ΑΕΠ».

Μπορεί μεν η ΕΕ να αναθεωρεί οριακά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος από το 2,2% του ΑΕΠ που προέβλεπε στις εαρινές στο 2,1% του αλλά κάνει και άλλη μια παραδοχή.

Ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον μέτρα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά και το πακέτο του Μαϊου , δηλαδή η καταβολή της 13ης σύνταξης και η μειώσεις του ΦΠΑ θα αυξήσουν το διαθέσιμα των νοικοκυριών ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση και τελικά την ανάπτυξη της οικονομάς αντισταθμίζοντας μέρος των εξωτερικών κινδύνων 

Παράλληλα, στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται η υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,3% του ΑΕΠ από το 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η οποία όπως τονίζει οφείλεται στην πτώση εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης η οποία αντισταθμίστηκε από επενδύσεις αλλά και την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Με την αύξηση, όμως, του κατώτερου μισθού και τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο διαπιστώνει μεσοπρόθεσμα κινδύνους από την γενικότερη επιβράδυνση της Ευρωζώνης αλλά και την πιθανότητα υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Όλα αυτά ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις απλώς δεν υπάρχουν αφού ο μέσος πληθωρισμός του 0,8% για του πρώτους πέντε μήνες του χρόνου και η πρόσφατη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα λειτουργήσουν αποπληθωριστικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιβράδυνση για την Ευρωζώνη

Καθόλου αισιόδοξες δεν είναι οι προβλέψεις όσον αφορά την Ευρωζώνη. Η Κομισιόν εκτιμά πως θα υπάρχει επιβράδυνση από το 1,9% του συνολικού ΑΕΠ το 2018 στο 1,2% του συνολικού ΑΕΠ το 2019 με προοπτική να υπάρξει μια μικρή ανάπτυξη στο 1,5% του ΑΕΠ το 2020 οριακά χαμηλότερα από το 1,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε η ΕΕ στις εαρινές εκτιμήσεις της.

Σε ότι αφορά την εκτίμηση για το 2019 τονίζει ότι η θετική έκπληξη για το πρώτο τρίμηνο αφήνει κάποιες ελπίδες για λίγο καλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στο τέλος του χρόνου. Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι η φετινή χρονιά θα αποδείξει την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κινδύνους κλάδων της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως οι υπηρεσίες καθώς και της εσωτερικής ζήτησης.