Εκταμιεύθηκε η δόση των 15δις προς την Ελλάδα απ’ τον ESM το μεσημέρι της Δευτέρας. Πώς θα αξιοποιηθεί η δόση απ’ τη χώρα μας;

Λίγες μέρες πριν την επίσημη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου, εκταμιεύθηκε η δόση των 15δις προς την Ελλάδα απ’ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Πρόκειται για την πέμπτη και τελευταία δόση προς την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως η δόση, όπως είχε αποφασιστεί, είναι ύψους 15δις ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 9,5 θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος και τα 5,5 για την εξυπηρέτηση τους χρέους.

Με την εκταμίευση, το ταμειακό απόθεμα της χώρας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, που όπως εκτιμάται είναι αρκετό για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες, από τις 20 Αυγούστου όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Ρέγκλινγκ: Το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε σχετικά πως η τελευταία εκταμίευση και το θετικό συμπέρασμα της τελικής αξιολόγησης στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο κατά τη διάρκεια των τριών ετών.

«Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα αποδίδουν καρπούς», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ ενώ μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που ολοκλήρωσε η Ελλάδα όσον αφορά στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις των δημοσίων εσόδων και επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από το 2012, το EFSF και το ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια

Κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν περάσει και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Μετά τις εκταμιεύσεις της τάξης των 15δις ευρώ, η οικονομική ενίσχυση του ESM για την Ελλάδα ανέρχεται σε 61,9 δισ. ευρώ, από ένα συνολικό κονδύλιο του προγράμματος μέχρι 86 δισ. ευρώ. που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να καταστούν μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Διαβάστε επίσης:

Washington Post: «H Ελλάδα έχει ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας»