Σεισμός στην Αθήνα: Συνεχείς μετασεισμοί- Ζημιές και μικροτραυματισμοί

LIKE US ON FACEBOOK

Σεισμός 5,1 ρίχτερ με επίκεντρο 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος ήταν 12 χλμ. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 5,3 ρίχτερ. Ο σεισμός στην Αθήνα έγινε πολύ αισθητός στις περιοχές της πρωτεύουσας, ενώ τον ένιωσαν ακόμα και οι κάτοικοι και τουρίστες στην Άνδρο και τη Νάξο. Λίγο μετά τις 15:00 έγινε ένας ισχυρός μετασεισμός 4,4 ρίχτερ.

Κλήσεις για απεγκλωβισμούς

Η σεισμική δόνηση κράτησε περίπου 15 δευτερόλεπτα. Σε συναγερμό η πυροσβεστική και τα νοσοκομεία. Δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής έχουν απογειωθεί προκειμένου να ελέγξουν από ψηλά την κατάσταση.

Πάνω από 30 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων σε ασανσέρ κτιρίων, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, έχει δεχτεί μέχρι τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ακόμη 30 κλήσεις για αφαιρέσεις αντικειμένων, όπως πινακίδων, τζαμιών, μαρμάρων που κρέμονται, σοβάδων κλπ. από διάφορες περιοχές της Αττικής, με περισσότερες στο κέντρο της Αθήνας. Μία κλήση για παροχή βοήθειας σε άτομο με κινητικά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας που επιθυμούσε βοήθεια για να απομακρυνθεί από το σπίτι του λόγω φόβου.

Στο μεταξύ, δόθηκε εντολή για εκκένωση όλων των δημόσιων κτιρίων.

Το ΕΚΑΒ έχει δεχτεί ορισμένες κλήσεις για μικροτραυματισμούς και κρίσεις πανικού. Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου».

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας με επίκεντρο 4 χιλιόμετρο νότια της  Μαγούλας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Μετά τον σεισμό, ακολούθησαν 11 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 4,4 ρίχτερ.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές.

Σε κάθε περίπτωση θέλει ψυχραιμία. Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση που μπορούμε να ξεπεράσουμε και φυσικά όλες οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση

Τσελέντης: Απ’ το ρήγμα της Πάρνηθας ο σεισμός

Ο Άκης Τσελέντης ενημέρωσε πως θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα, λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

Όπως είπε, φαίνεται πως η δόνηση των 5,1 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο ίδιος τόνισε πως ο κόσμος θα πρέπει να αποφεύγει τα παλιά κτίρια στην Αθήνα.

Στερεώνουμε τα βαριά έπιπλα. Προσέχουμε τα παιδιά μας. Αποφεύγουμε τα παλιά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας

Οι πρώτες αναφορές για ζημιές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι κατέρρευσε εσωτερικά στο καμμένο κτίριο της Marfin. Η σκόνη γέμισε τη Σταδίου και τη Χρ. Λαδα. Περιμετρικά το κτίριο είναι όρθιο.

Υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση παλιού κτιρίου στη Δραπετσώνα κι ακατοίκητου κτιρίου στα Πετράλωνα.

Γενικά, έχουν αναφερθεί ζημιές σε ακατοίκητα, παλιά σπίτια στο κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά.

Σημειώθηκε κατάρρευση στον παλιό ταινιόδρομο των λιπασμάτων στην προβλήτα του Λιμένα Πειραιά στην Θύρα Ε1. Το Λιμενικό ζήτησε συνδρομή από την Πυροσβεστική για έλεγχο στο σημείο με ειδικό σκύλο ανιχνευτή, ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει τυχόν εγκλωβισμένο άτομο.

Το κτίριο της Βουλής επιθεωρεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, στο οποίο καταγράφηκαν μικρές ζημιές από τον σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι. Ο Κώστας Τασούλας έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες μισή ώρα νωρίτερα.

Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.

Μια τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση σοβά στο μουσείο του δήμου Αθηναίων.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε τη σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας.

Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ υπάρχουν προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα οποία σταδιακά αποκαθίστανται. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στους δρόμους της Αθήνας μετά τον ισχυρό σεισμό.

Οι Αρχές ενημερώνουν τους πολίτες για οποιαδήποτε επικοινωνία επιθυμούν να κάνουν με τους δικούς τους, να προτιμούν τις εφαρμογές που λειτουργούν με Internet καθώς έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου.

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον σεισμό.

Συμβουλές απ’ την Πυροσβεστική

 • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
 • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
 • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
 • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
 • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
 • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
 • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
 • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
 • Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας. Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
 • Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους

Μετά τον σεισμό:

 • Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν. Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους. Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά. Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
 • Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
 • Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετήστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία. Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.
Photo: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved