Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση του Brexit, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης και ν’ αποδεικνύεται αδύνατο να περάσει μια συμφωνία για διαζύγιο με την Ε.Ε.

Το νέο έκτακτο διάγγελμα Μέι ήρθε μετά τη μαραθώνια σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς της Κυβέρνησής της προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις έδειξαν πως σίγουρα δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού αναγκάζεται να ζητήσει μια ακόμα παράταση για το άρθρο 50.

Στη δήλωσή της, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit, κάτι το οποίο φέρεται να πρότειναν αρκετοί υπουργοί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου που διήρκεσε επτά ώρες.

Αυτή η παράταση είναι για να διασφαλίσουμε ότι θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο. Συνεχίζω ν’ αναζητώ ένα σχέδιο για Brexit με συμφωνία

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως οι εταίροι της Ε.Ε. έχουν διαμηνύσει πως η συμφωνία αποχώρησης δεν θα ανοίξει ξανά.

Μπορούμε και πρέπει να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Θα προσπαθήσω να έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή την παραμονή των ευρωεκλογών

Τέλος, η Τερέζα Μέι έκανε κάλεσμα προς τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε συνομιλίες ώστε «να προσπαθήσουμε να βρούμε από κοινού μια λύση» για να την προτείνουν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε μετά τα λεγόμενα της Μέι ότι “μολονότι δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, ας κάνουμε υπομονή”.

Διαβάστε ακόμα:

Ακόμη μια ήττα για τη Μέι: Απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης

Photo: Dan Kitwood / Getty