Νέα οικονομική βοήθεια έρχεται να προστεθεί στο συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, για την διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, λόγω των προσφυγικών ροών στη χώρα μας.

Στα 180 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες. Η απόφαση αυτή της Επιτροπής ανακοινώθηκε σε συνάντηση του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Κομισιόν,Χρήστο Στυλιανίδη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Τα χρήματα αυτά έχουν ως προορισμό και την αναβάθμιση του «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ).

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ επικουρεί τους πρόσφυγες να βρουν κατάλυμα σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών και τους προσφέρει και τακτική οικονομική βοήθεια.

Το ΕΣΤΙΑ εντάσσεται σε μία σειρά προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες απ’ τους καταυλισμούς και την ένταξη τους στους αστικούς ιστούς.

Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως:

Τα προγράμματά μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξακολουθούμε να κάνουμε πράξη την ισχυρή δέσμευσή μας σχετικά με την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να τους εξασφαλίσουμε ασφαλέστερη, ομαλότερη και αξιοπρεπέστερη ζωή, και να διευκολύνουμε την ένταξή τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Κατά τον κ. Στυλιανίδη, τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ «είναι χειροπιαστά και η ζωή των ανθρώπων αυτών έχει αλλάξει προς το καλύτερο» ενώ προσέθεσε πως  «ιδιαίτερο φόρο τιμής αποτίω στους Έλληνες πολίτες και στους δημάρχους οι οποίοι υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες στους δήμους τους με μεγάλη κατανόηση και φροντίδα».

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα έξι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, το Arbeiter-Samariter-Bund, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και τις ελληνικές ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και Χαμόγελο του Παιδιού για την ικανοποίηση ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, όπως η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η εκπαίδευση και η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας για υγειονομική περίθαλψη και προστασία.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας για το προσφυγικό: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι a la carte»