Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, με τις ομιλίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυριότερου αντίπαλου του, Μουχαρέμ Ιντζέ. Μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, μια ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τουλάχιστον πέντε ομιλίες σε διαφορετικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποίησε το Σαββάτο, ο Ερντογάν, εκφράζοντας έτσι την ανησυχία του, για το γεγονός ότι η πόλη είχε ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Οι δηλώσεις του Μουχαρέμ Ιντζέ

Από την πλευρά του ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, έδωσε μόνο μία ομιλία, στην οποία το “παρών” έδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κατέβηκαν σήμερα «πέντε εκατομμύρια» άνθρωποι, αριθμός που φυσικά δεν γίνεται να επιβεβαιωθεί. Η αστυνομία, πάντως αναφέρει ότι στη συγκέντρωση στη συνοικία Μαλτεπέ συμμετείχαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ο Ιντζέ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές των προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων, που προκύπτουν σε περίπτωση που κερδίσει ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι:

Αλλά αν νικήσει ο Ιντζέ, θα έχουν κερδίσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κερδίσει η Τουρκία

Ο ίδιος, ζήτησε μάλιστα την κινητοποίηση των υποστηρικτών του για τις επόμενες 36 ώρες, με σκοπό η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν

Από την απέναντι πλευρά του Βοσπόρου, ο Ερντογάν απέρριψε τις ανησυχίες περί νοθείας, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες, σημειώνοντας ότι: «Έχουμε λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε ακόμη τους υποστηρικτές του ότι: «Θεού θέλοντος, αύριο το βράδυ θα γιορτάζουν όλοι μαζί», ενώ στις αναφορές του Ιντζέ για νοθεία απάντησε ότι η Τουρκία είναι «κράτος δικαίου».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης, στην έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας από τον Ιντζέ, ο οποίος να σημειώσουμε ότι είναι βουλευτής τα τελευταία 16 χρόνια.

Το να είσαι καθηγητής φυσικής (Ιντζέ) είναι ένα πράγμα, να διαχειρίζεσαι μια χώρα είναι άλλο. Το να είσαι πρόεδρος απαιτεί εμπειρία, απαιτεί γνώση της διεθνούς κοινότητας

Παρόλο που ο Ερντογάν θεωρείται το απόλυτο φαβορί, πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι πιθανότατα δε θα μπορέσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ και το κόμμα του, το AKP, μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Εκτός από τους δύο κυριότερους αντιπάλους, τον Ερντογάν και τον Ιντζέ, την προεδρία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, διεκδικούν και η επικεφαλής του νέου κόμματος της εθνικιστικής δεξιά Iyi («Καλό») Μεράλ Ακσενέρ και ο φυλακισμένος Κούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Περισσότεροι από 60 εκατ. οι ψηφοφόροι

Στις εκλογές την Κυριακή, δικαίωμα ψήφου θα έχουν περισσότεροι από 59.391.328 ψηφοφόροι και σχεδόν 3.049.065 εκλογείς του εξωτερικού.

Από τους εκλογείς του εξωτερικού έχουν ψηφίσει ήδη οι 1.486.408, σε κάλπες 123 αντιπροσωπειών της Τουρκίας, σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι κάλπες για τις εκλογές στην Τουρκία ανοίγουν στις 8 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις πέντε το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Σε ισχύ από το απόγευμα του Σαββάτου είναι οι απαγορεύσεις προπαγάνδας, που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο, ενώ η δημοσίευση δημοσκοπήσεων έχει απαγορευτεί ήδη από το τελευταίο δεκαήμερο πριν από τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Τουρκία | Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Photo: Getty