Μεγάλη απώλεια για το κόμμα της Μέρκελ και το SPD στις εκλογές στην Έσση, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Εντυπωσιακή άνοδος για τους Πράσινους.

Ακόμη μια απώλεια έρχεται να σημειωθεί για το κόμμα της Μέρκελ, το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU), αλλά και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Σίγουρα, κερδισμένοι ήταν οι Πράσινοι, που ανέβηκαν στο 19,5% καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 9 μονάδων.

Για «δραματικές απώλειες» των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι Πράσινοι αναδεικνύονται με μικρή διαφορά από το SPD τρίτη δύναμη, έκανε λόγο το Der Spiegel, αφού έγιναν γνωστά τα πρώτα exit polls για τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης.

Την ίδια ώρα, αυξημένα ήταν τα ποσοστά που παρούσίασε και το ακροδεξιό AfD, ενώ τόσο το FDP όσο και η Αριστερά μπαίνουν στην τοπική Βουλή, και η Έσση αποκτά με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά εξακομματική Βουλή.

Σημειώνεται ότι το CDU του Φόλκερ Μπούφιερ εξακολουθεί να είναι η πρώτη δύναμη, αλλά με το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1966. «Όπως πριν δύο εβδομάδες στη Βαυαρία, έτσι και στην Έσση οι πολίτες τιμώρησαν τα κόμματα του Μεγάλου Συνασπισμού», αναφέρει σε δημοσίευμά του το SPIEGEL.

Προς το παρόν ανοιχτό μένει το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων, που κυβερνά στο κρατίδιο της Έσσης από το 2013, ενώ την ίδια ώρα οι εκλογές είναι κρίσιμες και για το τι θα γίνει με την ομοσπονδιακή κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο.

Οι πρώτες δηλώσεις των κομμάτων

Ενθουσιασμένη εμφανίστηκε η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπάερμποκ, για το αποτέλεσμα του κόμματός της στις εκλογές της Έσσης, αναφέροντας ότι: «Ποτέ ως τώρα δεν ήταν τόσο πράσινη η Έσση», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια και ότι: «Η κλιματολογική κρίση έφτασε μέσα στη Γερμανία».

«Είμαστε οι νικητές αυτής της εκλογικής βραδιάς», είπε και ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων της Έσσης, Ταρέκ Αλ Ουαζίρ, ο οποίος τόνισε πως: «Είναι μια εντολή για μας» να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε τομείς όπως ο ενεργειακός, ο αγροτικός και ο τομέας των μεταφορών, όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί αλλαγή πλεύσης».

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπούφιερ, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού για τη μεγάλη απώλεια του CDU στην Έσση: «Το αποψινό μήνυμα για τα κόμματα του Βερολίνου που κυβερνούν εκεί είναι σαφές: Οι άνθρωποι θέλουν λιγότερους τσακωμούς και περισσότερο προσανατολισμό στα πραγματικά προβλήματα».

Παράλληλα, η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, έδωσε προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της συνεργασίας του κυβερνητικού συνασπισμού, για το εάν το κόμμα της θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, η Φρανκφούρτη. Επιπλέον, ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται μέχρι και σήμερα από το κόμμα της Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Πράσινους.

Μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης, το κόμμα εκπροσωπείται πλέον και στα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Πολιτικός σεισμός» στη Γερμανία μετά την εκλογική αποτυχία του CSU