Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, έκλεισε το βιβλίο προσφορών. Πόσα κέρδισε το Δημόσιο απ’ το 5ετές ομόλογο; Ξεπέρασαν τα 10 δις ευρώ οι προσφορές. Οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου,

Όπως έγινε γνωστό και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 2,5 δις κέρδισε το Δημόσιο απ’ το 5ετές ομόλογο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Το τοκομερίδιο του ομολόγου (κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας σχεδόν τέσσερις φορές το δημοπρατούμενο ποσό.

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης, πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Νωρίτερα, οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αποτελεί «ασφαλές στοίχημα» για τον ΟΔΔΗΧ, ενώ ισχυρό σήμα για την αγορά θα αποτελέσει η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με την προσέλκυση περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυμένων αντί hedge funds που τείνουν να κυριαρχούν στην ζήτηση των ελληνικών εκδόσεων.

Η Ελλάδα μετά από περίπου έναν χρόνο, βγήκε στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγους και το ενδιαφέρον όπως φάνηκε ήταν πολύ μεγάλο.

Διαβάστε τι προηγήθηκε:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο