Την εκκένωση των παράκτιων περιοχών στον Ωρωπό, ανακοίνωσε εκτάκτως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπό τον φόβο των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αγωνία για τους τρεις αγνοούμενους στο Μαντούδι.

Συγκεκριμένα, η  ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από παραποτάμιους οικισμούς στον δήμο Ωρωπού, ενώ η εντολή αφορά την περιοχή απ΄ την γέφυρα στο χωριό Ωρωπός μέχρι τις εκβολές του Ασωπού.

Η Γενική Γραμματεία ζητά την άμεση συνεργασία όλων, ενώ σε περίπτωση ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δημαρχείο Ωρωπού στα τηλέφωνα: 2295320303 και 2295320306.

Ταυτόχρονα, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις εξής περιοχές:

  1. Τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας – Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και
  2. Τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

Σημειώνεται ότι οι περιοχές αυτές τίθενται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από το Σάββατο 29/09/2018 στις παραπάνω περιοχές και προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.

Αγωνία για τους τρεις αγνοούμενους στο Μαντούδι

Μπορεί η κακοκαιρία να εξακολουθεί να πλήττει την περιοχή Λίμνης – Μαντουδίου αλλά και την περιοχή του Θεολόγου της Φθιώτιδας και να επεκτείνεται μέχρι και τη Βόρειο Εύβοια, ωστόσο η αγωνία όλων είναι να στην εύρεση των τριών αγνοουμένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής ερευνούν δύο συμβάντα.

Το πρώτο σχετίζεται με την περιοχή Σπαθαρίου-Μετοχίου στην Πύλη Ευβοίας, όπου όχημα παρασύρθηκε σε ρέμα. Το όχημα έχει βρεθεί, αλλά αναζητούνται ο άνδρας και η γυναίκα που επέβαιναν σ’ αυτό.

Το δεύτερο αφορά την περιοχή στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Προκοπίου – Μαντουδίου, όπου παρασύρθηκε μοτοσικλέτα, απ΄την οποία σώα είναι η συνοδηγός, αλλά αναζητείται ακόμα ο οδηγός.

Δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ μαζί με τρεις δύτες από την Αθήνα έχουν φτάσει στην περιοχή και προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία, όπου πιθανότατα θα βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης σε ανάρτηση του στο Facebook είχε γράψει νωρίτερα ότι: «Αυτή την ώρα ζούμε την αγωνία για να βρούμε τους τρεις συνανθρώπους μας στην Εύβοια. Εκεί έχουμε ρίξει όλες τις δυνάμεις μας. Θερμή παράκληση σε όλους: Να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε άσκοπες μετακινήσεις».

Παράλληλα, μέχρι κι αυτή την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς την Βόρεια Εύβοια, ενώ τα έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα με ισχυρή βροχόπτωση σε ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για αύριο Δευτέρα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 1.800 κλήσεις έχει δεχθεί από το Σάββατο η Πυροσβεστική Υπηρεσία για παροχή βοήθειας όπως κοπές δένδρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Παραμένουν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές περιοχές του Αιγαίου και φθάνουν τοπικά μέχρι και τα 8 με 9 μποφόρ.

Να αναφερθεί ότι από τον Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Από τη Ραφήνα τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται μόνο από το Μαρμάρι, ενώ σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο.

Τέλος, κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Διάβασε ακόμη:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές | Πού είναι πιο έντονα τα φαινόμενα

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR