Ένα μέτρο που είχε ανακοινωθεί καιρό πριν, ωστόσο, δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι στιγμής. Πότε ξεκινά η εφαρμογή της υποχρεωτικής εισόδου στα λεωφορεία απ’ την μπροστινή πόρτα;

Απ’ την ερχόμενη Δευτέρα η είσοδος στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα γίνεται μόνο απ’ την μπροστινή πόρτα ενώ θα γίνονται και έλεγχοι εισιτηρίων, κατά προτεραιότητα στις ώρες αιχμής.

Τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν σε σύσκεψη στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), στην οποία θα μετέχουν και οι διοικήσεις του ΟΣΥ, του φορέα των λεωφορείων και τρόλεϊ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δείχνουν ότι μόλις το 20% των επιβατών σε λεωφορεία και τρόλεϊ φτάνει ως τα επικυρωτικά μηχανήματα.

Οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ εκτιμούν, όμως, ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι κάτοχοι μηνιαίας κάρτας που δεν έχουν καταλάβει ότι είναι απαραίτητη η επικύρωσή της στα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Ένα μικρό ποσοστό είναι κάτοχοι απλών εισιτηρίων που τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει στο μετρό και δεν τα επικυρώνουν όταν συνεχίζουν με λεωφορείο ή τρόλεϊ για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται πως τα δύο μέτρα ελέγχου θα μπορέσουν να εφαρμοστούν πλήρως από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι οδηγοί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αρνούνται να επιβλέπουν την επικύρωση των εισιτηρίων και προβλέπουν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια με την υποχρεωτική είσοδο από την μπροστινή πόρτα. Δηλώνουν επίσης αδυναμία να επιβλέψουν και, το σπουδαιότερο, να απαγορεύσουν την είσοδο επιβατών από τις υπόλοιπες πόρτες.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η δημιουργία σώματος ελεγκτών. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν 200 άτομα για να κάνουν με επιστημονικό τρόπο ελέγχους. Έχουν ήδη εγκριθεί 140 προσλήψεις, που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Ο ΟΑΣΑ έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση 65 εργαζομένων, η οποία όμως διακόπηκε μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών και αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τη Δευτέρα. Να σημειωθεί ότι το δίκτυο των λεωφορείων καλύπτει 5.697 χλμ. και τα τρόλεϊ άλλα 352 χλμ.

Στη ΣΤΑΣΥ, τον φορέα του δικτύου μετρό και Ηλεκτρικού, όπου οι μπάρες λειτουργούν στη συντριπτική πλειονότητα των σταθμών, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Υπολογίζεται ότι οι ημερήσιες επικυρώσεις ξεπερνούν το 1,5 εκατ. την ημέρα και οι εισπράξεις φτάνουν τα 2,2 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την εποχή των «χάρτινων» εισιτηρίων.

Όπως αναφέρει, τέλος, η εφημερίδα, σ’ αυτόν τον φορέα παρατηρούνται μικροπροβλήματα, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά σε πολλούς συρμούς του μετρό και από τους ελέγχους που ακολουθούν διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει τεχνική βλάβη.

Δείτε και αυτό:

Το viral μήνυμα στα λεωφορεία της Αθήνας ενόψει…Καλοκαιριού! | Photo