Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Άσκησε αναίρεση για να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα

LIKE US ON FACEBOOK

Την απόφαση ν’ ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο απορρίφθηκε η τελευταία αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για τακτική άδεια πήρε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τα τελευταία γεγονότα και την εισαγωγή του “Λουκά” της 17Ν στην εντατική λόγω της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση για να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα.

Η απόφαση της εισαγγελέως ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να του χορηγηθεί η 7η κατά σειρά άδεια.

Η αναίρεση θα συζητηθεί σύντομα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο του Βόλου με άλλη σύνθεση.

Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, την ίδια ημέρα που είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, είχε ζητήσει να της σταλεί το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, καθώς και ο ιατρικός του φάκελος, αλλά και η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, προκειμένου να τα μελετήσει.

Η ίδια είχε ζητήσει και τα ιατρικά πιστοποιητικά από το νοσοκομείο του Βόλου που αφορούν τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ όταν την Παρασκευή έγινε γνωστό ο ίδιος ότι εισήχθη προληπτικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Βόλου, άσκησε την αναίρεση.

Το σκεπτικό της αναίρεσης

Η Ξένη Δημητρίου, στην αναίρεση της επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (1993 έως το 2011), όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.

Παράλληλα, στην αναίρεσή της επισημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, και προσθέτει ότι, εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τις 15 Μαΐου 2019 είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει το όλο θέμα – και σήμερα το πρωί, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε, πως γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Διαβάστε ακόμα:

Επιδεινώθηκε η κατάσταση του Κουφοντίνα: Μεταφέρθηκε στην εντατική
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved